Töörühma teatel valisid nad välja populaarsete lastelaulude autori Sergei Mihhalkovi teksti. Sama mees koos Garold El-Registaniga kirjutas ka 1943. aasta hümniteksti, mis koos viisiga Nõukogude Liidu lagunemise järel kõrvale heideti.

Kümme aastat ei saanud venelased hümni kaasa laulda, sest ekspresident Boriss Jeltsin valis hümniks Mihhail Glinka sõnadeta meloodia “Patriootlik laul”.

Nüüd on vana hümni viis taas riigihümniks kinnitatud ja ka sõnad jõuavad rahvani, nii et uut hümni saab president Vladimir Putini uusaastatervituse ajal juba laulda.

Töörühma sõnul on Mihhalkovi esimest sõnadeversiooni, mis Kremlist juba mõne nädala eest välja lekkis, kõvasti toimetatud ja mõnevõrra ülespuhutud teksti tublisti kärbitud.

“Praegu kõlab see nagu avar, patriootiline, lüüriline ja ehk isegi pisut unistav laul,” ütles töörühma liige Valeri Grebennikov telekanalile ORT.

Kolmapäeval langetatud otsus tähendab, et 87-aastane Mihhalkov on kirjutanud hümnimeloodiale kolmandad sõnad.

Esimese versiooni lõi ta 1943. aastal, kui Stalin valis välja seni parteihümnina kasutusel olnud Aleksander Aleksandrovi viisi. Hiljem tuli tal sõnad ümber kirjutada, et välja jätta põlu alla sattunud diktaatori nimi.

Kreml kinnitas esialgu, et uute sõnade saamiseks korraldatakse konkurss, mõne nädala eest aga anti teada, et soosikuks on Oscariga pärjatud filmilavastaja Nikita Mihhalkovi ja Hollywoodi emigreerunud filmimehe Andrei Kontšalovski isa Sergei Mihhalkov.

Moskva Riikliku Ülikooli vene keele professori Vladimir Jelistratovi sõnul säilitas Vene lehtedes avaldatud esimene tekstiversioon originaali paatose, kuid oli stilistiliselt pisut küündimatu.

“Uued sõnad on nagu vana hümni vaese mehe versioon, kus Lenin on asendatud Jumalaga,” sõnas ta.