„Me ei saa vähendada haigushüvitist 75 protsendini ja hakata hüvitist patsiendile maksma alates neljandast päevast, kui see seab ohtu kitsastes oludes elavate inimeste toimetuleku,“ sõnas Aab.

Tema sõnul on patsientide omaosalus Eestis juba piisavalt suur ning nüüd tuleb kaaluda tööandjate või riigi osaluse tõstmist.

Aab leiab, et patsiendi omaosalus ei saa tõusta vähemalt kahe aasta jooksul, sest juba praegu tasub patsient Eestis tervishoiuteenuste eest keskmiselt 24 protsenti, teatas ministeeriumi pressiesindaja.

Haigekassa juhatuse esimehe Hannes Danilovi sõnul on patsiendi omaosalus ravikuludele Eestis ligi 24 protsenti. „Kui võrrelda Eestit teiste riikidega, siis Lätis ja Leedus on patsiendi omaosalus veelgi kõrgem, vastavalt 27 ja 28 protsenti, kuid näiteks Slovakkias on see 10 ja Rootsis 15 protsenti,“ ütles haigekassa juht.

Aabi sõnul on konkreetseid lahendusteid siiski veel vara välja pakkuda. „Eelkõige peab koalitsioon eelarve läbirääkimiste käigus võimalikud lahedusteed selgeks rääkima,“ märkis ta.

Jätkuvalt käib koos sotsiaalministeeriumi ja rahandusministeeriumi ametnikest moodustatud töögrupp, kes analüüsib põhjalikult võimalikke lahendusteid.