Afganistani narkovastane minister Habibullah Qader hoiatas siiski, et maailma suurima narkotööstuse hävitamiseks on jätkuvalt tarvis välisabi, teatab CNN.

Hinnanguliselt moodustab Afganistani narkomajandus 40 protsenti riigi ametlikust SKP-st.

Alates Talebani kukutamisest 2001. aasta detsembris on oopiumi kasvatamine levima hakanud, paljud peavad Afganistani narkoriigiks.

Qaderi sõnul on üheks oopiumi kasvatamise põhjuseks aastakümneid kestnud sõdade poolt laastatud majandus, narkokaubandus annab kiiresti head tulu.

USA ja Briti valitsused on kulutanud sadu miljoneid, et suunata farmerid legaalseid kultuure kasvatama, kuid Qaderi sõnul pole see raha piisav.

Raportist selgub, et 34 provintsist 29-s on narkokasvatus kahanenud. Rekordilisel 2004. aastal oli oopiumi ja heroiini valmistamiseks mõeldud mooni külvatud 131 000 hektarile, riigis toodeti 90 protsenti maailma oopiumist.

Valitsus on välissurve tõttu asunud hävitama moonipõlde ning maksma toetusi farmeritele, kes on nõus loobuma moonist mõne legaalse põllukultuuri kasuks.

Välisdoonorid annavad väljaõpet politseile ja eriüksustele, kes hävitavad põlde ja laboreid ning vahistavad kaupmehi, lisaks rahastavad välisdoonorid erikohtu ja vangla rajamist.

Peamine põhjus, miks farmerid loobuvad mooni kasvatamisest ongi hirm põllu hävitamise ees. Oopiumi langenud hind on samuti rolli mänginud.