Tänane operatsioonisüsteemide turg näeb Statscounter’i andmetel 2011. aasta augustikuu seisuga välja järgnevalt: XP päralt on 42,82%, Windows 7-e 37,46, Windows Vista 11,15, Mac OS X-i 6,23, Linux’i 0,78 ja “teiste” operatsioonisüsteemide kasutajaid leidub 1,55% jagu kogu arvutikasutajate hulgast.

Kõigist loetletuist on Windows XP turvalisuse poolest ilmselgelt kõige nõrgem, kirjutab Hypponen oma tööandja F-Secure’i blogis.

Windows XP turuosa on ligi viiskümmend protsenti ja tänase päeva seisuga on nimetatud operatsioonisüsteem arvutimaailma mõistes iidsed kümme aastat vana. Mille tõttu pole ime, et selle turvalisusega on lood kehvasti.

Hypponen leiab samuti, et küberkriminaalid oleksid “rumalad” kui kulutaksid oma aega ja raha teiste operatsioonisüsteemide ründamisele.

Statistika näitab, et XP on liikumas kaduviku suunas ja peatselt saab Windows 7-st enimlevinud operatsioonisüsteem.

Kuna XP on turult kadumas, siis peavad häkkerid otsima uusi jahimaid. Mõned keksenduvad Windows 7-le, mõned OS X-ile, Androidile, iOS’ile jne.

Lõpetuseks leiab Hypponen, et häkkerite elu pole kunagi olnud nii kena. Kõige kergem sihtmärk on ka kõige suurem. Turvalisuse mõttes oleks asi pidanud muutuma juba eile. “Palun teheke täna heategu. Loobuge XP-st,” soovitab turvaekspert.

Mõni kuu tagasi väitis Hypponen Twitteri vahendusel naljatlemisi, et ta on koos F-Secure’i meeskonnaga arutanud, et pahavara nimekirja peaks lisama ka väga ebaturvalise vanema põlve sirviku Internet Explorer 6-e.