Kui arvutil on DVD-seade, siis läheb vaja DVD-pleierit või tasulist pluginat, mis võimaldab DVD-filme näidata Windows Media Playeri aknas. Mulle testimiseks antud arvutiga oli kaasas InterVideo
WinDVD 3.0
pleier, mis töötas korralikult. Sellel on muuhulgas Dolby Digital heli ja täiustatud helipilt kõrvaklappidega kuulamisel. DivX failide mängimiseks tuleb tõmmata tasuta kodek.

Lisapluginat või -programmi läheb vaja ka helifailide MP3-vormingusse kodeerimiseks, sest vaikimisi kasutatakse vaid Microsofti WMA-vormingut. Proovisin tasuta MusicMatch Jukebox 6.1, mis töötas korralikult.

CD-R ja CD-RW plaatide kirjutamiseks sobib Windows Media Player päris hästi. Kel sellest väheseks jääb, võib lisaks osta programmi Nero Burning Rom 5.5.5.1 või Easy CD Creator 5.0. Mõlemad töötavad korralikult, vt pikemat ülevaadet. Olukord on seega märksa parem, kui Windows 2000 ilmumisel, mil sobivat DVD-pleierit ja CD-kirjutamise tarkvara tuli oodata ligi kuu aega.

Vaja läheb uut viirusetõrjujat, nt Norton AntiVirus 2002. Symantec on valmis saanud ka rea muid Windows XP-ga ühilduvaid tooteid, nt Norton SystemWorks 2002, Norton Internet Security 2002 ja Norton Personal Firewall 2002. Lihtne tulemüür on Windows XP koosseisus ja valminud on tasuta tulemüür ZoneAlarm 2.6.357.

Pakkimisprogramm WinZip 8.0 töötab ka Windows XP keskkonnas. Spioonvaraga aitab hakkama saada tasuta Ad-aware 5.62. Veebisaitide tüütavad reklaamibännerid, -boksid ja lisaaknad blokeerib tasuta WebWasher. Soovitan mõlemaid proovida. 

Rakendustarkvarast olen proovinud Microsoft Office XP eestindatud versiooni ja tasuta Sun StarOffice 6.0-i. Mõlemad töötavad XP-keskkonnas probleemivabalt.

Lisasoovitused Windows XP keskkonnas töötavate tasuta utiliitide kohta on teretulnud.