Kas „gigantide heitlusest“ kujuneb ka sisuline arutelu, see sõltub peamiselt saatejuhtidest. Nende ülesanne pole kerge – professionaalse poliitiku jutu kätteõpitud rajast kõrvalekallutamine ei õnnestu otsesaadetes just sageli.

Eesti erakonnad on valija silmis suuresti selle juhi nägu. Ütled Reform, mõtled Ansip. Ütled Kesk, mõtled Savisaar. Ütled IRL, mõtled Laar – seda hoolimata sellestki, et Laar ise on seekordses valimiskampaanias täitnud tagasihoidlikku rolli ning jutud „kampsunite“ mõjuvõimu kahanemisest ei taha vaibuda. Võrreldav on lugu Savisaarega, kelle nimi kutsub teistes poliitilistes jõududes esile automaatse ei-hoiaku, kuigi koostööd erakonna endaga ei välistata.

Kindlasti ootaks, et saatejuhid uurivad nii Laarilt kui ka Savisaarelt võimaliku taandumise kohta erakonna esimehe kohalt pärast valimisi. Ja kuigi Ansipi võimes ohje tugevalt peos hoida esialgu veel avalikult ei kahelda, võiks temaltki küsida, kas uute potentsiaalsete juhtide pealekasv parteis on tema meelest küllaldane. Vastused sellistele küsimustele võiksid paljastada, kuivõrd jagub erakondade juhtidel visiooni pikema aja peale, sest ükski juht pole igavene ning põlvkonnavahetus on paratamatu juba lähemas tulevikus.

Sotsidel on põlvkonnavahetus juba toimunud ning sellest on erakond kahtlemata võitnud. Leidub koguni uuringuid, mis prognoosivad seekordsetel valimistel sotsiaaldemokraatidele supertulemust, mis kahtlemata on pikka aega ebasobivate juhtide käe all tegutsenud erakonda nüüd tüüriva Mikseri teene. Mikser pole varjanud oma ambitsiooni tulevikus peaministriks saada, mistõttu on põnev teda Ansipi, Savisaare ja Laari vastas väitlemas näha.

Näha ja kuulda tahaks sedagi, mismoodi on küsitlustulemused mõjutanud erakondade ja nende juhtide enesetunnet. Kesk on soovinud valimiseelsete arvamusuuringute avaldamist koguni keelata, teised erakonnad on reageerinud pehmemalt, ent närvi on uuringud selgelt ajanud ka nii Reformi kui ka IRL-i. Mine sa valijat tea! On teine ju teatavasti ebaratsionaalne ja mõjutatav. Pealegi on üleüldine usaldus erakondade suhtes väike ning uut poliitilist jõudu seekordsed valimised ei paku.

Laias laastus on valimistulemus paraku ette teada: valitsuse moodustab ikka Ansip ja Keskil ei ole vaatamata tulemusele sinna asja. Ent jõudude vahekorra jagunemine ei ole nii kindel ning seetõttu ootaks saatelt ka erakondade koostöövõimekuse testimist.