“F on tähestikus küllalt eespool, tähti veel jätkub,” hoiatas BCS Infra viirustõrjelahendite grupijuht Andrus Koka, kelle hinnangul on Sobig F. kavalalt ehitatud viirus. Nädalavahetuseks spetsialist suuremat viiruspuhangut ei ennusta, kuid uue nädala algus võib kaasa tuua uue laine, kirjutas Eesti Päevaleht.

“Inimesed ei tule tagasi mitte ainult nädalavahetust veetmast, vaid ka puhkustelt,” põhjendas ta. “Arvutiturbefirma F-Secure teatas, et viirus ajakohastab end ja leiab uusi levimismeetodeid. Nii et kõik on võimalik.”

Viiruse sedavõrd lai levik on Koka hinnangul samuti puhkustega seotud. “Inimesed on tagasi tulles mõnevõrra hajameelsemad ega märka kõike, mida nad avavad.”

Arvuti tavakasutaja ei saa Koka sõnul end viiruse vastu kuidagi kaitsta. “Tuleb teha koostööd internetiühenduse pakkuja ja asutuse IT-spetsialistiga. Administraatorid peavad siin appi tulema. Nendel on küll praegu tohutud ületööpäevad,” selgitas ta.

Hansapank oli reedel sunnitud sulgema internetipanga hanza.net, sest ussviirus oli tunginud ka pangasüsteemi. Pärastlõunal kella neljaks said IT-mehed viirusest lahti. Pressiesindaja Kristiina Tamberg ütles, et netipank peaks edaspidi töötama häireteta.

EMT avalike suhete juht Kaja Pino möönis, et hädas on need kliendid, kes on omale meilid tellinud lühisõnumiga telefonile. “See, et prügimeilid telefoni ummistavad, on tõesti kurb paratamatus,” tõdes ta. EMT oma süsteemides pole häireid olnud.

Viimaste nädalate viiruspuhangute otsene tagajärg on sajad tuhanded kokkuvarisenud süsteemid ja tööjaamad. Otsene mõju maailma majandusele on praegu veel teadmata, kuid ohvrite seas on näiteks USA merevägi ja Air Canada. Ekspertide sõnul tekitas viimane epideemia rohkem kahju kui varasemad.