Rahalised kahjud on käesoleval juhul küll Rootsi finantsinstitutsioon kompenseerinud, kuid probleemi ilmsikstulek näitab jätkuvat vajadust selgitustöö järele arvutiturvalisuse valdkonnas. Alljärgnevalt püüab Delfi anda omapoolse panuse, et me elaksime ilusamas, puhtamas ja turvalisemas arvutimaailmas.

Viirusetõrjeta ei saa Windows hakkama

Windowsi operatsioonisüsteemi käes on webapplications.com detsembrikuise uuringu järgi ümmarguselt ligi 92 % arvutite operatsioonisüsteemide turust. Suurelt osalt tänu oma populaarsusele on (kui kurioosumid välja arvata) kõik viirused kirjutatud MSi „Akende“ murdmiseks. See on reaalsus. Windowsi enda sisemine ülesehitus on samuti kahjuks selline, et kui lisaluuke (st viirusetõrjet) ei paigalda, on sealt suhteliselt kerge kellel iganes sisse ronida. Vaatamata oma kasutajasõbralikkusele, on Windowsi operatsioonisüsteem vägagi haavatav.

Antiviirustest

Windowsimaailmas ellujäämiseks on hädavajalik paigaldada oma arvutile viirusetõrje programm. Viirusetõrje programme on kümneid, levinumad neist on Kaspersky, Norton, McAfee, F-Secure, Trend Micro jne. Üks võimalus on minna poodi ja osta viirusetõrje programm või hankida juba uus arvuti koos viirusetõrjega. Kui 500 — 1000 krooni kulutamine ülearune tundub, siis pakuvad pea kõik neist kümnetest antiviirusetootjatest ka ühe kuni kolmekuiseid katsetamisperioode.

Antiviiruste koha pealt tuleks jälgida, et need kasutaks võimalikult vähe arvutiressursse. Selle koha pealt on parimad näiteks Computer Associates’i CA Antivirus ja Eset’i Nod 32. Mõlemaid peaks saada olema ka meie poodides, kuid näiteks CA Antivirus on kõige otstarbekam osta kompanii veebilehelt — kolmele arvutile maksab aastane litsents 40 $.

Puhastusprogrammid

Peale viiruste on olemas veel hulgaliselt igasugu muud sorti kübersaasta, mida näiteks eriti on võimalik üles korjata valimatult nn „täiskasvanute“ lehekülgedel ringi kammides, kuid mitte ainult. Tasuta Spybot Search & Destroy on korralik puhastusprogramm, mis koristab arvutist igasugused reklaamiagendid, nuhkvara ja tahtmatud hüpikaknad. Sarnane programm on ka kodukasutajate jaoks tasuta AdAware. Mõlemat saab kohandada töötama iseseisvalt.

Tulemüür

Kolmas asi, mis arvutis peaks töötama, on tulemüür (ing.k firewall). Alates XPst on see Windowsi opsüsteemi sisse ehitatud, kuid on ka hulgaliselt muid tasuta ja tasulisi variante. Enamus antiviirusetootjaid pakuvad tulemüüri ka oma programmipakettides.

Turvalise internetikogemuse tarbeks peaks seega arvutis olema: 1. Antiviirus, 2. Tulemüür, 3. Spybot Search & Destroy.