„Kaabli paigaldamiseks kasutatakse Eesti kommunikatsiooniturul täiesti uudset Kanadast pärit tehnoloogiat - mikrokaevamist, mida on Euroopas seni kasutatud vaid mõnes üksikus riigis," ütles Elisa juhatuse esimees Sami Seppänen.

Seppäneni sõnul rajatakse Viimsisse tuleviku internet, mille peale on võimalus ehitada üha suuremaid kiiruseid.

Elisa juurdepääsu- ja ülekandevõrkude valdkonna juhi Jaanus Treilmanni sõnul on uudse tehnoloogia eeliseks kaabli paigaldamise kiirus, mõistlik hind ning lihtsus. „Päevas on võimalik maasse kaevata 200 meetrit kaablit ning seda tavapärasest mitu korda odavama hinnaga," ütles Jaanus Treilmann. „Kui tavalise kaabli paigaldamine maksab 500 000 - 1 miljon krooni kilomeeter, siis selle tehnoloogia puhul on hind kõigest ca 200 000 krooni kilomeetri kohta."

Jaanus Treilmanni sõnul teeb mikrokaevamise teel optilise kaabli paigaldamise lihtsaks see, et jäävad ära massiivsed kaevetööd. „Kaabel läheb pinnasesse sügavusega 25 ja kanalilaiusega 2-10 sentimeetrit ning väljaarenenud rajoonidesse võrgu rajamisel ongi see ainus mõeldav alternatiiv, sest ei kahjustata olemasolevat haljastust ja infrastruktuure," selgitas Treilmann. „Tänu sellele jõuavad optikaga tehtavad kiired ühendused ka kohtadesse, kuhu nad vanal tehnoloogial kunagi ei jõuaks."

Viimsi poolsaarele optika paigaldamise tööd on jagatud kolmeks. Esimesena paigaldatakse kaabel Rohuneemest Püünsisse, seejärel Püünsist Kärjesse ning Kärjest Rohuneemesse.

Viimsi poolsaarele optilise kaabli paigaldamine kestab kaks kuud. Ehitustöid teostab Relacom, tehnoloogia pärineb firmalt Alcatel-Lucent Baltics ning projekteerijaks oli K-Projekt.