Odavaim digifotoaparaat Olympus X760 (6,0MP, 3x optiline suum) maksab K-Arvutisalongis vaid
1590kr
. Odavaim videokaamera Panasonic NV-GS27 (0,8MP, MiniDV kassett, kaal 410g) maksab samas
3590kr
. Canon MV890 (0,8MP, MiniDV kassett, kaal 380g) maksab ONOFFi poodides 3996kr. Paljud digifotoaparaadid maksavad rohkem. Nagu fotokaamerategi korral kehtib reegel — mida rohkem piksleid ja parem objektiiv, seda parem pilt ja kõrgem hind.

Tähtis on ka asjaolu, et videokaamerate gabariidid ja kaal on vähenenud. Moodne videokaamera kaalub umbes sama palju kui digipeegelkaamera. Kaal on oluline, kui hoiate kaamerat reisil viibides pikka aega käes. Salvestusmeedium on MiniDV kassett, 8cm DVD-plaat või kõvaketas. Parimad amatööridele mõeldud mudelid, mis maksavad umbes 22000kr (nt Sony HDR-SR1), võimaldavad salvestada 1080 pildireaga, 16:9 küljesuhtega HD pilti. Salvestatu plaadile kirjutamiseks peab sel juhul majapidamises olema HD DVD või Blu-ray kirjutaja. Need on teadagi praegu veel kallid.

Hoopis taskukohasem on otse 8cm DVD-plaadile salvestav videokaamera, nt 6999kr maksev Panasonic VDR-D150E (0,8MP, ONOFFi poodides antakse sellele kaasa Panasonic’u DVD-pleier), või 12625kr maksev Canon DC40 (4,2MP). Viimasest on pikem ülevaade uue tehnikajakirja „Maatriks“ äsja ilmunud esimeses numbris. 8cm plaadile mahub vastavalt kvaliteedile 21-63min videot. Kohe on müügile tulemas ka uuem mudel Canon DC50 (5MP). Seda tüüpi kaamerate eeliseks on võimalus plaadile salvestatut kohe suvalise DVD-pleieri abil vaadata. Monteerimiseks tuleb materjal muidugi arvutisse lugeda, kus seda saab kaasas oleva Roxio MyDVD tarkvaraga töödelda (lõikuda, efekte lisada ja DVD-menüüd käepärasemaks muuta). Aga paljud kasutajad ei viitsigi oma lühikesi koduvideoid monteerida.

Hiljuti oli mul võimalus põgusalt tutvuda kõvakettale salvestava Sony DCR-SR70E videokaameraga (pildil). 60GB kõvaketas võimaldab LP režiimis salvestada kuni 40-tundi videot, parima kvaliteedi korral 14 tundi. Salvestusvorming on MPEG-2. Sensor on 1,07MP, objektiiv 12x optilise suumiga Carl Zeiss Vario Tessar 46-628,5mm (35 mm ekvivalendina). Kaameral on 2,7-tolline puutetundlik LCD laiekraan. Aku peab vastu kuni 55min. Gabariidid on 69x71x117mm, kaal 400g koos akuga. Hind 11710kr (Hinnavaatluse andmeil). Kaamera istub mugavalt kätte ja seda on mugav ning lihtne käsitseda. Puuduseks on suur minimaalne fookuskaugus, 46mm (35mm ekvivalendina), mis muudab siseruumides filmimise ebamugavaks. Arvutiga ühendamiseks on USB liides, mis paikneb komplektis oleva doki küljes. HDMI liidest ei ole.

Kõvaketas on konkurentsitult suurima mahtuvusega salvestusmeedium. Pole muret kassettide või DVD-plaatide kaasas kandmise pärast. Kaamera võimaldab salvestada 16:9 või 4:3 küljesuhtega. Puutetundlikult ekraanilt on mugav valida LCD- või teleriekraanil esitatavaid videoklippe. Arvuti käsitleb kaamerat kui välist USB kõvaketast. Kõvakettale kipub paratamatult kogunema palju tunde videot, mis eeldab hilisemat arvutis monteerimist ja materjali DVD-plaadile ümbersalvestamist. Kui monteerida ei soovita, saab materjali otse kaamerast DVD-plaadile salvestada, nii arvuti abil kui ka otse salvestavat DVD-pleierit kasutades.

Valikuvõimalusi on palju ja videokaamerate hinnaskaala on avar. Igaüks peaks poodidest oma vajaduste ja rahakoti jaoks sobiva videokaamera leidma. Kes on omale suure ekraaniga Full HD teleri hankinud, peaks kaaluma ka samas vormingus salvestava videokaamera hankimist.