Eesti Päevalehe tellitud Turu-uuringute AS-i küsitlusest selgub, et inimesed peavad sobivaimaks peaministriks Keskerakonna esimeest Jüri Ratast. Reformierakonna liidri Kaja Kallase populaarsus on võrreldes kevadega pisut vähenenud.

Tänasel päeval näeksid Ratast peaministrina jätkamas 30 protsenti vastanuist ja Kallast Ratase mantlipärijana 22 protsenti inimestest. Kaja Kallas aga selles probleemi ei näe. "Jooksuvõitlusel ongi parem, kui jänes on ees," möönis Kallas.

"See on üsna loogiline, et inimesed näevad peaministrina kedagi, kes juba praegu sellel ametikohal on. Kui küsida, kes võiks olla president, siis tihtilugu pakutakse välja nimi, kes parasjagu riigipea on," põhjendas Kallas suuresti Ratase edumaad.

Samal ajal, kui Ratas sõidab Soome, et Donald Trumpiga õhtust süüa ja jalutab Kanuti aias ringi ning proovib leida lahendust märatsevatele noortejõukudele, on Kallas tegelenud veel lõpetamata asjadega Brüsselis, et juba järgmisel nädalal jäädavalt Eestisse naasta.

Ehk on aga just Ratase kohalolek läinud Kallasele maksma tema edumaa? Sest ometigi alles kevadel Eesti Päevalehe tehtud uuringu järgi edestas Kallas kindlameelselt ja pika puuga teiste erakondade kandidaate.

"Mina ei ole poliitkasvandik nagu Jüri Ratas, kes on õppinud, kuidas pildil püsimisega poliitilist profiiti lõigata," möönis Kallas ja lisas, et tema jaoks on oluline sisu. "Ma arvan, et ka senimaani on minu toetus püsinud sellel tasemel just põhjusel, et olen teinud sisulist tööd ja ilmselt on roll ka minu pikal kogemusel erasektoris."

Kallas tunneb Eestis puudust targast valitsemisest. "Eesti peaks olema arukam igas mõttes: targem valitsemine ja majandus. Kus peaks olema Eesti kümne aasta pärast ja kuidas sinna jõuda ning kuidas korrastada praeguse valitsuse tekitatud segadust?" möönis ta ja lisas, et peaministri peakski just nende küsimustega tegelema, mitte Kanuti aias jalutama.

"Ma ei ole kindel, kas see poseerimine sisule kaasa aitab," ütles Kallas ja selgitas, et tema arvates on selline lähenemine vale. "Kui mina oleksin pahandusi tegev nooruk ja peaminister tuleks isiklikult kohale, siis mõtleksin, et "oo, peksan kedagi veel, keerame veel hullema käki kokku, äkki siis tuleb president ka ja saame veelgi kuulsamaks". Noored elavad sotsiaalmeedias, kus selline käitumine nende teguviisi toidab."

Valimistumine valimisteks

Ajal, mil valimisteni on jäänud pool aastat, teevad parteide pressiesindajad aktiivset lobitööd, kampaaniajuhid mõtlevad välja aina kõlavamaid loosungeid ja tegemistesse kaasatakse uusi, värskeid, aga tuntud nägusid. Seni on Reformierakonnaga liitunud Andres Sutt ja Annely Akkermann.

Kallas tunnistab, et kahe uue tulijaga erakond siiski ei piirdu, kuid veel ei ole õige aeg teistest nimedest rääkida. "Heade inimestega on ikka nii, et nad ei istu niisama puu all ja ei oota, kuni neile ettepanek tehakse," alsutas ta, "vaid neil on oma töö ja kui nad end poliitiliselt määratlevad, võib seda raskem teha olla, seega räägime teistest siis, kui valimised on lähemal."

Hiiglaslikud võlad

Kui Reformierakonna eelmine peasekretär Tõnis Kõiv ametist lahkus, olid partei rahaasjad käest ära: võlad ulatusid üle 800 000 euro. Kehv finantsseis läks Kõivule maksma ka tema ametikoha. Teatepulga võttis üle seni Astangu kutserehabilitatsiooni keskust juhtinud Kert Valdaru.

Erakonna rahalisest seisust rääkides jäi Kallas aga napisõnaliseks. "Sellega tegeleb praegune peasekretär," ütles ta. Ajakirjaniku küsimusele, kas seis on paranenud, vastas Kallas jaatavalt. "Kas märkimisväärselt?" "Ikka," ütles Kallas lakooniliselt.