HRW sõjalise analüütiku Marc Garlasco sõnul on kobarpommid valimatud tapjad, mis suurem osa riike on otsustanud ebaseaduslikuks kuulutada. Selle relva kasutamine Venemaa poolt ei ole ainult surmav tsiviilelanikkonnale, vaid solvab ka rahvusvahelisi jõupingutusi samasuguse humanitaarkatastroofi vältimiseks, nagu on tekkinud maamiinidest, teatab Human Rights Watch.

HRW teatel viskas Vene lennuk 12. augustil 2008 Ruisi linnale Kareli rajoonis RBK-250 kobarpomme, mis koosnevad 30 väikesest lõhkekehast. Rünnakus hukkus kolm ja sai viga viis tsiviilisikut. Samal päeval visati kobarpomme Gori kesklinnale, mille käigus sai surma kaheksa tsiviilisikut ja kümned said vigastada. Hukkunute hulgas oli ka Hollandi ajakirjanik Stan Storimans.

Kobarpommid põhjustavad suurt kahju kahel viisil. Esiteks — väikesed pommikesed langevad väga laiale maa-alale ja vigastavad valimatult tsiviilisikuid. Teiseks — paljud pommikesed ei lõhke, muutudes nii tegelikkuses maamiinideks, mis nõuavad tsiviilisikutest ohvreid veel kuude ja aastate pärast. 2008. aasta mais leppisid 107 riiki kokku kobarpommide täielikus keelustamises. Venemaa läbirääkimistest osa ei võtnud.

Goris filmitud video näitab rünnaku ajal mitukümmet üheaegset plahvatust, mis on kobarpommidele iseloomulik. Samuti viitavad sellele plahvatustest jäänud kraatrid ja pommide osad.

HRW valduses oleval fotol hoiab Ruisi elanik käes PTAB pommikest, teadmata, et see võib igal hetkel plahvatada. See räägib äärmisest vajadusest teavitada viivitamatult Gruusia elanikkonda kobarpommide ohtlikkusest.

HRW kutsub Venemaad üles andma üle täpsed andmed rünnakute kohta, et viia läbi koristustööd ja teha kahjutuks lõhkemata pommikesed.