Kuzmin meenutas BNS-ile edalstatud avalduses, et Maimets on ajakirjanduses avaldanud vastuseisu Eestis elavatele kaugõppijatele Venemaal välja antud kõrgkoolidiplomite tunnistamisele.

Ta tuletas meelde, et Tartu halduskohus pidas sedalaadi süüdistusi Eesti-Vene Teadus- ja Tööstusliidu ühe asutaja Emono-R aadressil alusetuks ning hindas ministri tegevuse põhiseaduslikke norme rikkuvaks.

Kuzmin lisas, et nii Eesti kui ka Venemaa poolt ratifitseeritud Bologna konventsioon fikseerib diplomite tunnistamise. “Järelikult tunnistatakse Vene kõrgkoolidiplomeid 2001. aastast juriidiliselt mitte ainult Eestis, vaid kogu Euroopa Liidus. Haridus- ja teadusministri isiklikud soovid ei oma siinkohal mingit tähtsust,” ütles Kuzmin.

Ta nimetas üliõpilaste, koolilõpetajate ja nende vanemate otseseks petmiseks Maimetsa väidet, et kaugõppijate hariduse kvaliteeti ei saa kontrollida ei Eesti ega Vene pool. “Vene pool kontrollib karmilt õpetamise kvaliteeti vahenduskeskustes vastavalt Riia protokollile ning Vene kõrgkoolid kannavad täit vastutust õpetamise kvaliteedi eest,” ütles Kuzmin.

Vene Hariduskeskuse Eestis on asutanud Venemaa kõrgkoolide esindajad ja Eestis tegutsevad asutused, viimaste seas ka näiteks Emono-R ja Jaroslavli oblasti esindus.

Keskus edastas oma avalduse Eesti ja Venemaa haridusministeeriumile, Venemaa saatkonnale Tallinnas ja oma partneritele Venemaa kõrgkoolides.