Laupäeval haridus- ja teadusministeeriumis toimunud konverentsil “Õpilaste, pedagoogide ja riigi roll koolivägivallaga võitlemisel” osalesid vene koolide õpilased, õpetajad, koolipsühholoogid ja sotsiaaltöötajad ning koolijuhid üle Eesti. Korraldajate andmetel tulid esindajad kokku 11 linnast ja kuuest maakonnast, teatas Delfile haridus- ja teadusministeerium.

Konverentsi osalejad rõhutasid, et riik peab välja töötama õpetajate kohustuslikku täiendkoolituse programmi laste õiguste kohta ning palkama koolidesse professionaalseid konsultante, kes oleksid toeks õpilastele tülide rahumeelseks lahendamiseks. Konverentsi lõppdokumendis tegid vene koolide esindajad ettepaneku algatada inimõiguste õpetamist juba II. kooliastmest ehk 4. klassist.

Samuti pöörasid nad tähelepanu vajadusele koolitada õpilasesindajaid, kes tegelevad turvalisema koolikeskkonna loomisega. Koolinoored ja pedagoogid nõustusid, et koolikeskkond vajab rohkem läbipaistvust.

Pöördudes avaliku võimu poole viitasid konverentsi osavõtjad ka sellele, et Eesti seadusandlus laste õiguste osas vajab täiendamist. Oluline on luua nende õiguste rakendamise mehhanismid ja samas täiendada riikliku järelevalve meetodid selles valdkonnas.

Minister Toivo Maimets ja Riigikogu esimees Ene Ergma kinnitasid konverentsil, et parlamenti ei ole seni jõudnud paljud vajalikud seaduseelnõusid, mis peavad tagama laste õigusi. Maimets ütles, et noorte märkused ja ettepanekud on väga asjalikud ning need võetakse kindlasti tõsiselt arutlusele .

Konverentsi osalejad tegid valitsusele ettepaneku moodustada komisjoni kodanikeühenduste esindajatega, mille eesmärgiks oleks riikliku seadusandluse täiendamine lasteõiguste tagamise ja õppeprotsessi korraldamise osas.

Avatud Vabariigi liikmed on veendunud, et riigivõimu arvestamine avalikus arutelus esitatud ettepanekutega toob kaasa üldise kompetentsuse määra suurendamist ja otsuse legitiimsuse tugevdamist.

Noorteühingu Avatud Vabariik liikmeskonnas on ligi 700 noort üle Eesti. Ühingu juures tegutseva õpilasesinduste assambleesse kuulub 55 vene kooli, mis moodustab üle 70 protsenti nende koguarvust.