Nende taga istuvatel töötajatel on põhjust higi pühkida aga pigem kuuma suveilma kui rahvarohkuse tõttu – kohale tulevate tudengikandidaatide arv kahanenud 10–20 protsendile, kirjutab Sirje Pärismaa Õpetajate Lehes.

Igavikuteele ei kao kõrgkoolide hinnangul vastuvõtulauad aga vist kunagi, sest kõigi kodanike kohta pole riiklikes andmebaasides infot. Nii on vaja isiklikult tõendada oma varasemat haridusteed, lõpueksamite hindeid vms gümnaasiumi enne 2004. aastat lõpetanutel ning kutseõppeasutuste lõpetanuil, kes pole sooritanud riigieksameid.

Noored pannakse arvuti taha

Et SAIS-i on järjest täiustatud, on väga vähe neid, kes ei oska ise internetis avaldust ära teha, sõnab Tartu ülikooli vastuvõtu peaspetsialist Kaja Karo. Tallinna ülikooli vastuvõtu spetsialisti Merit Paisti sõnul pannakse abi otsima tulnud noored ikkagi arvuti taha, juhendatakse ja lastakse neil endil SAIS-is dokumendid ära täita.
Tallinna tehnikaülikooli vastuvõtu peaspetsialisti Kirsti Naaberi sõnul on abivajajate seas rohkem vene noori, kes iseseisvalt dokumente täites jäänud hätta, sest venekeelsetele väljadele lisaks on ka üksikuid eestikeelseid.

Maaülikooli igast instituudist on vastuvõttu suunatud ja koolituse saanud kaks töötajat, kes kordamööda laua taga istuvad. Enamik on varasematel aastatel sama tööd teinud. Saalis on abiks ka paar õppeosakonna spetsialisti. Täiendavaid kulutusi lisatööjõu palkamiseks kool ei tee.

Tudengid saavad taskuraha

Sama lugu on Tallinna ülikoolis, kus teaduskondade laudade taga on istumas kokku paarkümmend töötajat. Tartu ülikool ja tehnikaülikool kasutavad tudengite abi. „Tudengikandidaatidel on ju tore kohata laua taga endasuguseid noori,” tõdeb Kaja Karo. „Oleme nad välja õpetanud ja maksame veidi taskuraha ka. Töö on täisajaga, me ei saaks töötajaid selleks perioodiks ümber tõsta.”

Kümme tudengit on tööl ka TTÜ vastuvõtus, nende seas on vene keele oskajaid. Erinevalt maaülikoolist ei võta TÜ, TLÜ ja TTÜ kohapeal dokumente vastu tervel vastuvõtuperioodil, vaid viimasel nädalal, kusjuures TLÜ lauad on avatud ka Haapsalu ja Rakvere kolledžites.
EKA-s saab tänavu isiklikult dokumente sisse anda varasema paari-kolme päeva asemel ühel päeval – 25. juunil. Suvel saab astuda vaid magistriõppesse, bakalaureuseõppesse värvati talvel. Erinevalt suurematest ülikoolidest ei kasuta kunstiakadeemia SAIS-i.
„Loobusime sellest oma süsteemi kasuks, mis on meie jaoks paindlikum,” lausub õppeosakonna spetsialist Helen Jürgens. Nii täidavadki noored kooli kodulehel avalduse, lisavad skaneeritult dokumendid ja saavad individuaalsed kutsed portfoolio jms esitamiseks.

Sisseastujate pärimisi TTÜ-st (allikas saabunud meilid, kirjaviis muutmata, sulgudes TTÜ kommentaarid)

Kas teil saab õppida kehalist kasvatust? (Küsitud on ka meedia, psühholoogia jms kohta!)
Kas õppemaks tuleb kohe aktusel ära maksta?

Mida tähendab täpselt RE õppekoht? Kas selle riigi makstud raha sees on ka õppematerjalid, kirjutusvahendid, vihikud?

Tere, kui ma tahaks järgmisel aastal hakkata õppima teie Tehnikaülikoolis, pärast 9 klassi. Kas ma saan valida oma eriala, ainult magistri hulgast või kusagilt veel? Kui jah, siis kust. Saatke lingina.

(Kandidaat sai TTÜ-lt kirja) Teie avaldus xxx on tagasi lükatud. Tagasilükkamise põhjus on: eesti keel teise keelena riigieksamil on liiga madal tulemus.
(Tema vastus) Ma muidugi aru, et eesti tingimata vaja meie riigis, kuid ilma kõrghariduseta meil on probleem leida hea töökoht annab mulle võimaluse.

(Kandidaadi küsimus) Ma sooviks teada, mida hõlmab registreerimistasu 60 EUR?
(Meie vastus) See ei hõlma midagi. See on immatrikuleerimise ja õppelepingu kehtimise aluseks ning Teiepoolseks kinnituseks, et olete tasulisele õppekohale õppima tulemas. Kes seda ei maksa, see tasulist õppekohta ei saa.
(Kandidaadi vastus) Aga mind huvitab veel ka, et miks seda küsitakse just REV tudengitelt, kes maksavad niikuinii?

Täispikkuses artiklit loe Õpetajate Lehest