Erinevad värvitoonid rikastavad aia üldmuljet ning suudavad lisaks silmailu tekitamisele ka meeleolu luua. Igal värvusel on oma iseloom ning seetõttu võivad värviküllased taimed aia erinevatele piirkondadele kas virgutava, rahustava või miks mitte ka töötahet tekitava alatooni anda.

Värviküllust saab aeda kõige hõlpsamini tuua üheaastaste taimede abil. Nende valik on eriti värviderohke ning niiviisi saate te igal aastal kujundada uute meeleolunüanssidega aia. Enne värvustele keskendumist tuleb muidugi tegeleda mõningate põhiliste aiandustõdedega — uurida erinevate taimede päikese- ja kastmisvajadust (üks või teine taimeliik jääb kannatajaks, kui paigutada ühtekokku kuivalembesed ja külluslikku kastmist nõudvad taimed), selgitada välja oma aiamaa pinnase- ja valgustingimused. Kui teil on oma soovid ja aiamaa looduslikud tingimused selged, kandke need üldjoontes paberile ning seadke sammud aianduskeskuse poole, kus oma ala eksperdid aitavad teil sobivaimad taimed välja valida.

Igaühel on kindlasti oma lemmikvärv, mida ta sooviks meeleldi ka aias enese ümber nautida. Võib-olla leiate allpool toodud kirjelduste abil aga mõne hoopis uue idee, kuidas oma ümbrust meeleolukamaks muuta.

Punase ja kollase puhul võib kindel olla, et kõigi pilgud peatuvad esmalt just seda värvi taimedega kaetud aiaosas, seega võib neid pidada tähelepanutõmbajateks ja pilgusuunajateks.
Kollane on õnnelikkuse ja rõõmsa meeleolu värv, punane tekitab aga elevust. Punasel värvil on lisaks veel omadus vaatevälja illusoorselt ahendada. Nende kahe erksa värvi kombinatsioon sobib hästi aktiivse tegevuse, samuti ka einestamise jaoks planeeritud aladele. Petuuniad, punased begooniad, saialilled, päevalilled.

Valgete taimede eripära on see, et kui teised, tugevamat tooni taimed koos päikesevalguse hääbumisega oma sära ja erksuse kaotavad, suudavad nemad ka õhtuhämaruse saabudes pilku püüda ja vaadet ilmestada. Tsinnia e. pruudisõlg, karikakrad.

Sinine on rahustav ning jahe, aidates leevendada liigset kuumust ning tekitades värske ja õhulise tunde. Seepärast sobivad sinist värvi taimed ideaalselt sellese aiasoppi, kus te tavaliselt kuumadel päevadel istuda ja puhata armastate. Lisaks sellele muudavad sinised taimed aia visuaalselt pikemaks. Päsmaslill, salvei.

Roosa on samuti rahustav, kuid mõjub sinisest veelgi pehmemalt ja leebemalt. Sobib suurepäraselt lõõgastumiseks mõeldud piirkondadesse. Aednelk, roosa begoonia, pelargoon, ilmalill.

Hall värvitoon ei tekita pingeid ning ei häiri keskendumist, seepärast peetakse seda mõttetegevust ja loovust soodustavaks värvuseks. Istutage halli värvi taimed oma lemmik-mõtiskluspaika. Vilt-ristirohi, kõrvikpriimula.