Kolmapäeval esitletav andmebaas valmis Eesti Rahvusraamatukogu, Eesti Kirjandusmuusemi Arhiivraamatukogu ning Tallinna Pedagoogikaülikooli Akadeemilise Raamatukogu koostöös on

DEA on üks esimesi suuremaid ja mahukamaid kollektsioonipõhiseid digiteerimisprojekte Eestis, sisaldades valikut aastatel 1857-1920 ilmunud ajalehtedest “Perno Postimees ehk Näddalileht”, “Postimees”, “Päewaleht”, “Sakala”, “Tallinna Teataja”, “Vaba Maa” jm. ning nende kaasannetest.

Vanade ajalehtede digiteerimine on viimastel aastatel üks populaarsemaid, kuid samas keerulisemaid ja tehniliselt komplitseeritumaid valdkondi maailma raamatukogudes ja infotöötlusega tegelevates asutustes. Vajadus ajalehtede digiteerimiseks tuleneb sellest, et raamatukogudes säilitatavate eesti ajalehtede ja ajakirjade paberoriginaalid aastatest 1766-1945 on hapra paberi ja intensiivse kasutuse tõttu hävimisohtlikus seisundis ning neid ei saa lugejatele-uurijatele laenutada. Tagamaks ajalehtedes sisalduva informatsiooni pikaajalist säilivust, on raamatukogud asunud ajalehti mikrofilmima. Nende laialdaseks ja mugavaks kasutamiseks alustas Rahvusraamatukogu 2001. aastal projekti MIDAS, töötamaks välja vanade ajalehtede mikrofilmide digiteerimise tehnoloogia.

2003. aastal digiteeriti Rahvusraamatukogus esimestena ajalehed “Perno Postimees” 1857-1885, “Postimees” 1886-1920 ja “Päewaleht” 1905-1912. Tänavu ühinesid projektiga Eesti Kirjandusmuuseumi Arhiivraamatukogu ja TPÜ Akadeemiline Raamatukogu. Seisuga aprill 2004 on digiteeritud enam kui 65 000 lehekülge. Andmebaasi täiendatakse uute nimetuste ja aastakäikudega. 2004. aasta sügisel lisatakse andmebaasi TPÜ Akadeemilises Raamatukogus digiteeritud väliseesti ajalehed alates 1944. aastast.

Plaanis on digiteerida ja siduda DEAga eesti ajakirjandust aastani 1944 kajastav analüütiline kaartkartoteek, mille tulemusel saab veebikeskkonnas otsida artikli teema, isiku- või kohanime järgi ja jõuda sealt digiteeritud ajaleheni.

DEA loodi tänu Kultuuriministeeriumi ja ELNET Konsortsiumi toetusele ning raamatukogude ja Sirvi OÜ (nüüdse OÜ Tarkvarastuudio) koostööle.