Terasema pilguga jälgides märkasin emasid, kes ei lase oma järeltulijal ühtegi iseseisvat sammu teha. Lisaks töötamisele ja kodu eest hoolitsemisele jõuavad nad lapsi toita, nende pesu pesta, koolitükke lahendada ja kooliks riided välja valida. Kindlasti leidub ka isasid, kes oma poja või tütre jaoks kõike teevad. Üks asi on pakkuda lapsele armastust ja anda talle kodu. Ent 8-aastasele igapäevaselt võileibade kaasategemine. On see tõesti kohustuslik?

Levinud hoiakud, miks laps ei tohi ise toimetada pole minu meelest sugugi veenvad ega põhjendatud. Ülikontrollivad vanemad, kes armastavad kõike joone järgi ja punkthaaval teha.  Need naised või mehed võiksid oma ego pisut koomale tõmmata ja lasta lapsel omamoodi tegutseda. Mõtte, et laps on saamatu, mul on lihtsam endal kõik ära teha, võib samuti prügikasti visata. Laps ei saagi ju õppida, kui talle võimalust ei anta! Võtke aega ja seletage lapsele rahulikult, harjutage koos. Investeering tasub ennast ära. Lapse toa koristamisevaba tulevik kaalub üles pisukese aja- ja närvikulu.

Emmed ja issid, kes tõesti naudivad oma laste hellitamist. Nende sokkide pesemist ja kodutööde ärategemist. Need vabadusepiirajatest vanemad võiks tõsiselt kaaluda varjupaigast koera võtmist. Lemmikloomal oleks nende jagamatust tähelepanust palju rohkem kasu ja rõõmu. Lapse areng ei tohi kannatada vanemate nunnutsemisvajaduse tõttu. Oma energiat on võimalik kasulikumalt suunata kui abitu ja iseka indiviidi kasvatamisesse.

Vati sees hoidmise asemel on kordades mõistlikum tütred ja pojad igakülgselt iseseisvaks eluks ette valmistada. Ma ei sea eeskujuks neid, kes oma lapsi hooletusse jätavad mõeldes, et küll nad kuidagi hakkama saavad. Hoolimatusel ja iseseisvumiseks võimaluse andmisel on vahe sees. Ka väikestele lastele on võimalik kõike arusaadavalt ja eakohaselt selgitada. Näiteks kuidas valmistada võileiba ilma omale noaga sõrme lõikamata. Kui lapsel on ikka kõht tühi ja vanemad parajasti alles tööl, võib laps ise endale väikese suupiste valmis meisterdada. Samuti pole ühtegi põhjust, miks kooliealine laps ei või ise oma musta pesu pesumasinasse toimetada. Ja oh õudust! masina ka tööle panna.

Laste iseseisvusele suunamine pole vanemate poolt laisk ega hooletu suhtumine. Mida varem lapsed õpivad enda eest hoolitsema, seda lihtsam on neil tulevikus oma elu alustada. Kui vanemad on seni lapse eest kõik ette taha ära teinud on eraldi elama hakkamisel tulemas suur šokk. Polegi enam haldjaid, kes musta pesu ära viivad. Määrdunud nõud ei kaogi ise kraanikausist. Toiduaineid on vaja poest tuua, nad ei lenda ise võluväel külmkappi kohale. Keegi ei sunni tagant, et kooliülesanded oleks tehtud. Tuleb ise ennast motiveerida ja distsiplineerida.

Hirmu, et olen halb lapsevanem, kui lasen oma lapsel ise endale aeg-ajalt süüa teha võib kohe maha matta. Kehv vanem on ikka see, kes oma lapsest üldse ei huvitu ega hooli. On loomulik, et sündides ja esimestel eluaastatel on lapsed abitud ja vajavad ööpäevaringset hoolt. Ent mida aeg edasi on mõistlik lasta neil järk-järgult iseseisvuda. Lapsele tegevusvabaduse andmine aitab tema isiklikule arengule kaasa ja on kasulik mõlemale osapoolele. Laps teab, et ta oskab ka üksi hakkama saada ja vanemal on rõõm iseseisva ja enesekindla lapse kasvatamisest.