Endised linnaametnikud Aldo Niilus ja Rein Koit väitsid eile Tallinna linnakohtus, et nemad olid vaid mutrikesed, kes täitsid Kesklinna valitsuse tollase vanema Jüri Oti korraldusi.

Keskkriminaalpolitsei uurijate koostatud süüdistuse kohaselt on Rein Koidu käsi mängus 89 ja Aldo Niiluse oma 28 ebaseaduslikus korteritehingus aastail 1994-1997, millega kaks meest kokku põhjustasid linnale väidetavalt üle 15 miljoni krooni kahju.

Mäletatavasti said asjassepühendatud, st need, kellel oli linnavalitsuses tutvusi, endale Tallinna vanalinnas võileivahinna eest korterid erastada. Selleks rakendati nutikat skeemi tööandja eluruumi mõiste ja EVP-des maksmisega.

Advokaadid tõetavad veenvalt, et magusate tehingute käigus ühtegi kehtivat seadust rikutud ei ole, Koidu kaitsja vandeadvokaat Aivar Pilve sõnul ei ole kuriteo koosseisu ka praeguse Botaanikaaia direktori Jüri Oti tegevuses ning seetõttu ta on praeguses protsessis ligi 100 tunnistaja seas. Süüd ei nähtud ka linna halduskogu ja korterikomisjoni liikmete tegudes, kes langetasid kollektiivseid otsuseid.

Mille peale siis armas rahvas pahandab, miks mõjus asja avalikukstulek shokeerivalt? Ehk on see lihtsalt tavapärane kadedus nende poolt, kes soodsast äritehingust ilma jäid? Majad tehti ju korda raha eest, mida linnal nagunii poleks olnud välja käia, ütlevad praegused kohtualused.

Miks, põrgu päralt, ei tehtud vabadele korteritele avalikku enampakkumist, mis oleks välistanud kõik hilisemad korruptsioonikahtlused? Kesklinna valitsus leidis, et korterioksjonitelt oleks võinud meie ajaloolistesse majadesse kolida hirmsad kantpead. Kas kesklinna korterioksjonil suudaksid suurte kinnisvarafirmadega võistelda kunstnikud, näitlejad, ajakirjanikud, riigiametnikud, muretsesid linnaametnikud ja võtsid endale õiguse vanalinna elanikke nö näo järgi valida. Ja ega linnaosavalitsus ei ole kinnisvarabüroo, mis peaks saadaolevatele pindadele reklaami tegema…

Linnaametnike väidetavate mahhinatsioonidega korteri saanute pikas nimekirjas on palju tuntud nimesid:Olari Taal, Igor Volke, Elmar Sepp, Eerik-Niiles Kross, Toomas Hendrik Ilves, Jüri Jaama, Heikki Ernits, Dmitri Demjanov, Even Tudeberg, Valeri Kirss, Andrus Kuusmann, Mait Metsamaa, Vahur-Üllar Kersna, Märt Piiskop, Aap Mumme, Rasmus Kangropool, Peeter Jakovlev, Olev Subbi, Tarmo Mänd jt.

Praegu on paras aeg sõlmida kihlvedusid ja ennustada, kas ametnikud pääsevad kohtust terve nahaga või leiab kohus nende karistamiseks mõne seaduse.