Pärast valimisi kipub avalik diskussioon poliitiliste ja ametkondlike valikute üle vaibuma ning otsuste ettevalmistamine jääb kabinetivaikusse - poliitikute ja ametnike teha. Kodanikuühiskond võtab meedia kõrval järjest aktiivsemat rolli valitsuse partnerina ja kriitikuna. Valitsemise valvurid on poliitiliselt sõltumatud asjatundjad, kes jälgivad valitsuse tegevusprogrammi täitmist ehk riigivalitsemise argipäeva.

Miks just valitsuse tegevusprogramm?

Tegevusprogramm koondab poliitilised suunad ning ametnike olulisemad tegevused järgmise nelja aasta jooksul. Koos riigieelarve strateegia ja iga-aastaste riigieelarvetega on see peamine töö-ülesanne, mille valijad on valitsusele andnud. Tegevused on tulnud 2011. aasta valimistel antud lubadustest. Seega pärinevad need kas IRL või Reformierakonna valimisplatvormist või on tekkinud valitsusliidus ühiselt.

Kes on valitsemise valvurid?

Valvurid on sõltumatud vaatlejad, kes annavad hinnangu selle kohta, kuidas plaanid tegelikkuses täituvad. Valvurid ei koosta valitsuse tegevuse aruannet - see on riigikantselei töö. Valvurite hinnangud käivad selle kohta, kas lubadused on mõistlikult ellu viidud ja eesmärgid saavutatud. Selleks kogume infot avalikest allikatest, näiteks riigikogu, valitsuse ja ministeeriumite veebidest; küsitleme ametnikke ja räägime teiste ekspertide ja kodanikuühendustega.

ERRi veebiportaalis valvurid.ee saavad arvamust avaldada kõik huvilised. Nii saab valitsus kasulikku ja mitmekesist tagasisidet, sealhulgas nii ausat kriitikat kui tunnustust kordaminekutele.

Veebiportaalis saab jälgida 536 valitsuse tegevuse elluviimise seisu. Tegevused on jagatud 18 valdkonnaks ning iga tegevuse juures on valvurite hinnangud, mida pidevalt uuendatakse.

Hinnangutes kirjeldatakse tegevuse eesmärki ning seda, millised on võimalikud viisid, kuidas eesmärki saavutada. Jälgitakse, kas käivitatud tegevused lahendavad tegelikke probleeme ning avaldatakse arvamust, kuidas plaane on õnnestunud teostada.

Valitsemise valvurite tegemise koordineerib poliitikauuringute keskus Praxis.