Põhjuseid arvuti kontrollimiseks on mitu, aga kõige olulisem on neist see, et teatud arvutielemendid, sealhulgas BIOS operatsioonisüsteem ja rakendused, vajavad töötamiseks täpset informatsiooni kuupäeva kohta. Ebatäpne kuupäeva info võib põhjustada tõrkeid arvutis töös.

Igal arvutil on sees reaalajas kell, mis mõõdab vaid aastaarvu kaht viimast(uuemates süsteemides 4 kohta) numbrikohta. Probleemid algavad siis, kui BIOS tarkvara interpreteerib 00 aastana 1900. Hea uudis on see, et viimastel aastatel müüdud BIOS tarkvara on programmeeritud aastaarvu õieti tõlgendama.

Arvutiomanikud võiksid kõigepealt uurida arvutitootjalt, kas nende arvutid on valmis üleminekuks aastasse 2000. Enamus riistvaratootjaid on pannud üles A2K leheküljed, kust sellist informatsiooni on kerge hankida.

Aga BIOS ei ole ainus kontrollimist vajav arvutiosa. Kontrollimist vajavad ka arvuti operatsioonisüsteem, tarkvararakendused, andmebaasid...

Arvutikasutajad peaksid konsulteerima tarkvaratootjatega, et olla kindlad, et tarkvara ja nendega koostatud andmed oleksid valmis aastaks 2000. Microsoft pakub selleks spetsiaalset instrumenti Product Analyzer. See instrument kontrollib arvutisse installeeritud Microsofti tarkvara ja esitab oma soovitused. Microsoftil on ka video, millel arvutikasutajaid õpetatakse oma süsteemi ajakohastama. Kõige uuem tarkvaraversioon Office 2000 on aastaks 2000 valmis, vanemad versioonid vajavad ajakohastamist.

Samad probleemid on ka muude tarkvarade ning raamatupidamistarkvaraga.

Kui kõik muu on kontrollitud, vaadake üle oma viirusetõrjetarkvara. On olemas mitmeid aasta 2000 inspiratsiooni saanud viiruseid, mis võivad pärast aastavahetust teie arvutit rünnata.

Viirusetõrje tarkvaraprogrammide tootjad Symantec Corp. ja McAfee.com on pannud oma võrgulehekülgedel üles vastavad juhised.