Süsteem koondab andmed elutähtsate teenuste toimimise kohta ja aitab aitab asutustel teha otsuseid nii igapäevaselt kui kriisiolukordades.

„Virtuaalne situatsiooniruum (VSR) võimaldab otsustajatel vajalikud andmed saada oma arvutisse kiiresti ja arusaadaval kujul ning hinnata eri teenuste omavahelist mõju. Näiteks, kui VSR sisaldab Eesti Energia rikete infot ning Sotsiaalministeeriumi andmeid haiglate kohta, siis ulatusliku elektrikatkestuse korral saab ministeerium süsteemist kiiresti teada, millistel haiglatel puudub elekter,“ rääkis RIA infoturbeintsidentide käsitlemise osakonna juhataja Hillar Aarelaid

VSR on vabavaraline avatud monitooringusüsteem, mis ühendab elutähtsate teenuste osutajate andmed. Süsteemi saavad kasutada kõik asutused, kes on otsustanud endale luua monitooringusüsteemi või soovivad olemasolevat süsteemi teistega ühendada.

Tööde esimeses etapis valmis tehniline võimalus andmete ühendamiseks ning nüüd asuvad esimesed asutused süsteemi katsetama. Süsteemi edasised arendustööd on kavas lõpetada järgmise nelja aastaga.

VSRi tehnilise lahenduse töötasid välja kaks firmat: Cybernetica AS Eestist ja Clarified Networks Soomest. Süsteemi välja töötamist rahastas Euroopa Regionaalarengu Fond.

Ka infopäev toimus EL struktuurifondide programmi „Infoühiskonna teadlikkuse tõstmine“ raames, mida rahastab Euroopa Regionaalarengu Fond.