Piirikontroll ja riigipiiri valvamine kehtib alates 31. augusti kella 14.00-st kuni 3. septembri kella 23.59-ni Eesti ja Läti riigipiiril ning sadamates ja lennujaamades Eestisse sisenevate isikute suhtes.

Kui Ameerika Ühendriikide president Barack Obama lahkub Eestist enne 3. septembri südaööd, lõpetatakse piirikontroll isikutele ja transpordivahenditele ning riigipiiri valvamine sisepiiril USA presidendi Eesti Vabariigist lahkumisel, teatas valitsuse kommunikatsioonibüroo.

Tavalise reisija jaoks piirikontrolli ajutine taaskehtestamine suuri muudatusi kaasa ei too. Inimesed peavad silmas pidama, et neil oleks piiri ületades kaasas kehtiv pass või ID-kaart, autojuhtidel ka sõiduki dokumendid. Passi templit ei lööda.

Sisepiiril riigipiiri valvamise taaskehtestamise ajal ei ole lubatud Eesti ja Läti piiri ületamine piiripunktide vahelisel alal.

Piirikontrolli ajutise taaskehtestamise kui haldusmeetme eesmärk on tagada sisepiiri valvamise ja piirikontrolli kaudu tõhustatud kontroll Eestisse saabuvate isikute üle.

Riigipiiri ületamise kontrollis ja riigipiiri valvamisel kohaldatakse välispiiri ületamise ja kontrollimise nõudeid, mis on sätestatud Schengeni piirieeskirjades, riigipiiri seaduses ning piirirežiimi eeskirjas. Tollivormistust ei teostata ega kohaldata sanitaar-, veterinaar- ja fütosanitaarkontrolli nõudeid.