Koht number 6: Kandidaatide sagenenud koolikülastused

HINNE: 2,6

Poliitikute koolikülastused on normaalne nähtus, iseasi on nende ajastus. Isegi parteipropagandast hoidudes jääb õhku küsimus, kui eetiline on valimiste eel klassiruumi tõtata. Eriti on sageda õpilaste ette trügimisega silma paistnud Reformierakond, kelle hulgast on enim meediasse jõudnud Arto Aas ja Taavi Rõivas. Tartus aga olevat ühtäkki aktiveerunud tavaliselt harva koolidesse sattuv meer Urmas Klaas.

"Poliitikute, eriti peaministri koolikülastused on üldiselt kiiduväärt tegevus," möönis Anna Karolin. "Et järjekord oma valimisringkonna koolidesse tekib ainult valimisaastal, ei ole see-eest tõenäoliselt kokkusattumus. Soovitan sellisest vastuolulisest käitumisest hoiduda ja külastada koole pärast valimisi, et näiteks koalitsioonilepet tutvustada."

Koht number 5: Jevgeni Krištafovitši Facebooki-konto ründamine

HINNE: 2,9

Eelmisel nädalal leidis koha autahvlil Vabaerakonna kandidaat Jevgeni Krištafovitš, kes ilmus Edgari kohviku avamisele provokatiivse plakatiga "Savisaare pirukad on mürgised". Samal õhtul kadus Krištafovitš ootamatult Facebookist, sest tema konto blokeeriti.

""Ettevaatust, Krištafovitši konto on mürgine," kõlas ilmselt Facebookile läinud hoiatus. Facebook on vene mammidest usaldavam ja jäi, erinevalt Savisaare saiakeste hoiatusest, kaebajaid uskuma," kommenteeris Dannar Leitmaa suhtlusvõrgustiku administraatoritele laekunud kaebustekuhja, et tegu on kellegi kolmanda kontoga. Kuigi valimistavas pole säärase juhtumi kohta punkti ja vaevalt kunagi selgub, kes kaebajate hordi moodustasid, tunnevad valvurid muret poliitiliselt motiveeritud küberrünnakute pärast, mida saaks suunata kõigi kandidaatide vastu.

Koht number 4: Priit Sibula flaier koos valija häält ostva kirjaga

HINNE: 3,0

Kuigi valvuritele on laekunud kaebusi ka tavalise valimisreklaami osas, on kõiksugu flaierite jagamine täiesti tavaline praktika. Ebatavaline on aga Sibula (IRL) flaieriga kaasa antud kiri, mis lubab hääle andjale kutset kandidaadi maatalus toimuvale pidusöömale. Ilmselt leidnuks juhtum autahvlil koha oluliselt kõrgemal, kui kiri ise poleks allkirjastamata.

"Juhtumit on pisut keeruline käsitleda, kuna ei ole võimalik öelda, kes on süüdlane - oli selleks kandidaat või mõni agar abiline? Või on see hoopis mõne vastalise tegu?" mõtiskles Mari-Liis Jakobson.

"Usun, et valijad on õnneks targemad ja mõne grillvorsti ja ühe leili eest oma häält veel ära ei anta," arvas Henrik Kalmet. "Samas võib täheldada ka kavalust, et kiri on käsitsi kirjutatud ja nimeta. Seda on võimalik väga kergesti eitada ning kellegi suvalise naljaks tembeldada."

Koht number 3: Kesklinna Sõnumite valimisreklaam avaliku raha eest

HINNE: 3,1

"Sellist asja ei jõua enam kommenteeridagi. Mulle tundub, et neid linna infokanaleid tulekski käsitleda kui totaalset erakondlikku propagandat, mida hinnata maksimumpunktidega ja siis aeg-ajalt punkte vähemaks võtta, kui tekib mingi konkreetne haruldane nähtus, et neis ilmus tõesti ka midagi muud," kommenteeris Hendrik Kalmet Kesklinna Sõnumite viimase nädala numbrit. Maksumaksja raha eest toodetavas lehes ilmusid paljude keskerakondlaste artiklite kõrval näiteks valimistega seostatud Edgari kohviku reklaam ja suur Mihhail Korbi plakat.

"Keskerakond on valimiste valvurite edetabelisse nii sageli sattunud, et iga uus rikkumine tundub  justkui väiksem," arvas Anna Karolin. "Linnaosameedia on aga avaliku raha eest loodud kanal ja see ei tohiks olla täis riputatud keskerakondlaste kiitvaid tekste oma tööst ja elust."

Koht number 2: Tallinna Spordi- ja Noorsooameti küsitud toetusallkirjad

HINNE: 3,3

Juba üle-eelmisel nädalal pälvis tähelepanu kummaline lugu, mis viimastel päevadel ka meediakünnise ületas. Nimelt lükkas Tallinna Spordi- ja Noorsooamet sinna toetuslepinguid allkirjastama saabunutele nina ette veel ühe paberi, millele kirjalikku kinnitust oodati. See lõppes tekstiga: "Samal ajal, kui riigil puudub kindel visioon, mida spordi heaks ette võtta, on Tallinnas sportimistingimuste parandamisel palju ära tehtud ning linnavalitsusel plaanis sporditegevust veelgi jõulisemalt stimuleerida. Seepärast toetame meie, allakirjutanud, linnavalitsuse kurssi viia Tallinn sportlike, tervete ja roheliste pealinnade esirinda. Et sportimistingimused kõikjal Eestis paraneksid, kutsume teid üles eelseisvatel Riigikogu valimistel toetama kõige spordilembesemat poliitilist jõudu, Eesti Keskerakonda."

"On ikka täielik häbematus pakkuda kohaliku omavalitsuse ametiasutuses allkirjastamiseks mitte ainult kiidulaulu Tallinna linnavalitsuse suurele spordisõbralikkusele, vaid korjata lastespordi toetuse asjus lepinguid sõlmima tulnutelt allkirju üleskutsele hääletada ühe erakonna poolt," kommenteeris Toomas Mattson. "Selline käitumine on täiesti lubamatu ja näitab veel kord, et Tallinna Spordi- ja Noorsooametis ei hoita lahus neutraalset omavalitsuslikku ja parteipoliitilist erakondlikku tegevust."

Koht number 1: Evhen Tsybulenko Venemaa kallaletungiga hirmutav reklaamvideo

HINNE: 4,0

Ülekaaluka esikoha pälvis sel nädalal Vabaerakonnas kandideeriva TTÜ professori Evhen Tsybulenko avaldatud venekeelne viieminutiline videoklipp, mis kujutab dokumentaalses laadis Venemaa kallaletungi Eestile 2016. aastal ning tutvustab seejuures erakonna kaitsepoliitikat.

"On väga kahetsusväärne, et valimisarsenali on võetud ka selliste videoklippide tegemine, mis võivad külvata inimestes hirmu ja ebakindlust. Arvestades ka, et see on tehtud venekeelsele publikule, on üldse arusaamatu, mida selle klipiga taotletakse," arvas Toomas Mattson.

"Kui Vene ohtu pidada ka reaalseks ja kaitsevõimet oluliseks, on klipp siiski elavalt illustreeritud hirmutamine ja emotsioonidel mängimine, mille alusel ei peaks valimisotsuseid tegema," lisas Alari Rammo.