Koht number 5: Jürgen ja Jüri – valimisreklaam noorteasutustes

HINNE: 2,3

Nädala jooksul jõudis valvuriteni rohkelt kaebusi täiesti seadusliku reklaami peale, näiteks kortermajadest, kus vaid ühe kandidaadi või erakonna plakat väljendab tõenäoliselt ühistujuhi eelistust. Selline lähenemine pole aga kohane haridusasutustes, kus poliitreklaam enamasti keelatud. Nädala eredaimateks näideteks olid Jürgen Ligi (Reformierakond) ja Jüri Ratas (Keskerakond). Esimene pidas Maaülikoolis avaliku loengu maksudest, mis kooli kodulehel rippunud kuulutuse järgi oli selgelt Reformierakonna valimisüritus. Ratta reklaam ripub üleval ühe Paldiski lasteaia stendil.

"On päris kurb vaadata, kuidas poliitikud pressivad end üksteise võidu vahetult enne valimisi koolidesse, aga et selliste ürituste reklaamid jõuavad juba lasteaeda, on uus tase," kommenteeris Henrik Kalmet, kes võrdles Ligi plakatit Trooja hobusega, kuna selle mõju ei piirdu loengukuulajatega. Alari Rammo hinnangul võib tegu olla ka keelatud annetusega, kui Reformierakond ei maksnud ülikoolile üüri aula kasutamise eest valimisürituseks.

Koht number 4: Iseseisvuspartei keeldumine oma seisukohti avaldamast

HINNE: 2,4

Valvuritel on sarnaselt mulluste europarlamendi valimistega jagunud kiidusõnu meedia tööle. Osaks sellest on tänavune Eesti Päevalehe valimisturniir, kus vastuseid olulisematele küsimustele hindab žürii. Erinevalt teistest erakondadest jäi Iseseisvuspartei vastus üheseks ja napiks: "Küsimustikule vastamine oleks poliitilisele repressioonile allumine ja me ei osale sellistes asjades." Suhtumine läheb vastuollu hea valimistava punktiga, mille järgi olgu kandidaatide poliitilised vaated ja seisukohad avalikud.

"Erakonna kodulehel on avaldatud 2014. aasta valimisprogramm, mis on valminud 2007. aastal. Möödunud nädalal on sinna lisaks ilmunud veel kolmas ja neljas peatükk, kuid nende suhe tervikusse on arusaamatu," hindas Mari-Liis Jakobson erakonna kohta leitavaid materjale.

"Usun, et valvuritest rängemalt karistab neid hoopis valija," lisas Henrik Kalmet.

Koht number 3: Reformierakonna ja SDE sõnasõda venekeelse koolihariduse üle

HINNE: 3,1

Valimiste valvurid on rikkumiste kõrval leidnud kampaaniaperioodil ka kiiduväärselt palju sisulist arutelu. Inetuks on see-eest muutunud Reformierakonna ja sotsiaaldemokraatide kiskumine venekeelse koolihariduse teemadel. Kuigi vaieldavaid momente on mitmeid, lähevad valimistavas valija hirmutamise ja rahvusliku vastuseisu õhutamise punktidega vastuollu Urmas Sutropi võrdlused venestamise ning Elsa Gretškina ajaga.

"Kohati suisa hüsteerilised ja emotsionaalsed hüüatused, kus mängitakse ajaloolistele hirmudele ja kompleksidele, pole mitte ainult taunitavad, vaid riivavad ka ühiskondlikku rahu ja stabiilsust," hindas Toomas Mattson.

"Debattides kehtib džentelmenide reegel – kes esimesena oponenti natsiks nimetab, on kaotanud," täiendas Anna Karolin. "Sageli lastakse mõnel oma äärmuslikumal juhtivliikmel midagi sellist välja öelda ja teha siis nägu, et erakond on tegelikult mõistlikum."

Koht number 2: Tallinna TV "Meedia keskpunkt"

HINNE: 4,1

Kui Tallinna TV on enamasti püüdnud väita, et tegu on iseseisva kanaliga ja hoopis ülejäänud meedia on ära ostetud, siis möödunud nädala saate “Meedia keskpunkt” lõpus kutsus Heimar Lenk igasuguse keerutamiseta üles valima Keskerakonna kandidaate. "Kuidagi isegi värskendav, kui Keskerakond näitab keerutamata välja, milleks ta seda meediumi pidevalt kasutab," kommenteeris Henrik Kalmet.

"Kas te kujutate ette, et mõnes teises telekanalis tuleksid saatejuhid ja ütleksid, et valige nüüd kohe seda erakonda? Ja teeks selliseid uudiseid-saateid pidevalt? Või et "Aktuaalses kaameras" oleks teleuudis meeleolukast Reformierakonna valimiskampaaniast Võrus või Tartumaal," mõtiskles Dannar Leitmaa. "See peaks olema täiesti välistatud, aga Tallinna TVs pole midagi välistatud. Tallinna maksumaksjana hakkab ausalt öeldes päris-päris valus."

Alari Rammo lisas, et kui isegi erameedias taanduvad saatejuhid kampaania ajaks, siis avalikus Tallinna TVs on kandidaatidele lausa värsked saated kavva pandud. "Kõige kurvem on näha uut nägu Oudekki Loonet selle süüdimatusega kaasa minemas."

Koht number 1: Keskerakonna valimiskampaania väljaspool Tallinna pealinna raha eest

HINNE: 4,3

Esikohal laiub taas Keskerakond, kelle haare oma valija tagant varastamisel omandab aina nahaalsemaid mõõtmeid. Üle Eesti liigub Tallinna TV avalike kontsertsalvestuste tuur "Jaan Poska ja tema aeg", kus esinevad Edgar Savisaar ja teised Keskerakonna kandidaadid. Tallinna Kesklinna valitsus maksab samal ajal kinni Valgas kandideeriva linnaosavanema Alar Nääme üritusi, ajaleht Pealinn jõudis aga möödunud nädalal koguni Põlva postkastidesse.

"Kartsin, et Tallinnas kohalike valimiste eel kasutatud võtted teha maksumaksja raha arvel oma partei kampaaniat, võivad selget ja tugevat õiguslikku ning ühiskondlikku vastulööki saamata omandada Riigikogu valimistel veelgi peenemalt välja timmitud suitsukatte vormid ja laieneda üle kogu riigi. Kahjuks need riskid ongi realiseerunud," kommenteeris Toomas Mattson.

"Vaadates kogu seda tegevust võib tulla peale masendus ja lootusetuse tunne. Ja mis kõige kohutavam – paljud on löönud sellega võitlemisele käega. Nad võtavad seda juba nagu paratamatust – ah, see on ju Tallinn/Keskerakond, mis sa tahad. See on eriti ohtlik – niisugust käitumist vaikivalt aktsepteerides sünnib uus norm."