Arengukavas sisaldub väidetavalt plaan erastada 600 tuhat hektarit metsamaad, mis tooks Rahvaliidu hinnangul riigile kahju 6-8 miljardit krooni. Keskkonnaministri Heiki Kranichi väitel sellelaadset plaani arengukavas ei ole.

Riigikogu menetluses olev Eesti Metsanduse Arengukava aastani 2010 on vägagi mahukas dokument. Riigikogu liige Vootele Hansen ütles Raadio Vaba Euroopale, et kõnealune kava on kolm aastat kestnud tuliste vaidluste ja kompromisside tulemus. Kompromiss aga ei rahulda ta sõnul kunagi kõiki.

Eestimaa Rahvaliidu esimehe Villu Reiljani sõnul on arengukava kõlbmatu. Eriti lubamatu on kavatsus kiiresti erastada 600 000 hektarit maad, mis kunagi kuulus eraomanikele, kuid millele ei ole esitatud tagastamisnõuet.

“Siin ei ole millegi üle vaielda, see on seal kirjas. Ja veelgi enam, seal on kirjas ka strateegia, mida hakatakse ellu viima. Erastamisel kaotakse kõik pindalalised piirangud ja ostueesõigused, ning eraldi tehakse üks asutus, mis hakkab neid maid müüma. See on see Eesti Vabariigi kiirlõpu müük.”

Reiljani hinnangul tooks metsamaade müüd riigile turumoonutuse tõttu kahju 6-8 miljardit krooni.

Keskkonnaminister Heiki Kranich ütles omalt poolt Raadio Vaba Euroopale, et niisugust kiiret maade erastamise plaani kõnealune arengukava ei sisalda: “Minu arvates on Rahvaliidu liikmed lugenud arengukava suhteliselt kehvasti. Selles on kirjas pigem kriitika tänase omandireformi põhimõtete kohta.”

Kranichi väitel näeb praegu kehtiv vaba põllumaa- ja metsa erastamise kord ette, et jätkuvalt riigi omandis olevad metsamaad erastataks. Just selle vältimiseks pakub arengukava Kranichi sõnul välja, et tagastamisnõudeta maad tuleks anda Riigimetsa Majandamise Keskuse hallata, selle asemel, et neid praeguse korra alusel erastada.

Villu Reiljan ei kipu keskkonnaministrit aga uskuma ja on veendunud, et peale maade üleandmist Riigimetsa Majandamise Keskusele läheb mets ikkagi erastamisele.

Vootele Hansen niisugust erastamise plaani arengukavas ei leia: “Mina sealt seda välja ei loe. Aga loomulikult oleneb kõik inimesest. Kindlasti võib mõnda lauset ka niimoodi mõista.”

Rahvaliidu tagasiastumissoovituse suhtes oli keskkonnaminister Heiki Kranich napisõnaline: “Sõitku seenele!”

Villu Reiljani sõnul pole veel kindel, kes seenele sõidab, kuid Heiki Kranichi ebapädevuses on ta veendunud.

“Mul ei ole ausalt öeldes midagi Kranichiga metsanduses vaielda. Ta on täielikult ebapädev!” sõnas ta.

Lähenemas on valimised ja kired on kindlasti üles köetud. Kellel on sedapuhku õigus, see ilmselt jääbki valijate otsustada.