Meenub ka see, kuidas Tallinnas hääli loeti. Kuidas Keskerakonna marginaalne toetus e-hääletanute seas kasvas järgmiste valimisringkondade häälte lugemisel märgatavaks ning ületas siis pärast Lasnamäe hääli kõigi teiste erakondade koondtoetuse. Ja meenub, kuidas pärast arutati ja arutati, mida ikkagi valesti tehti - kuidas vene valijaga rääkida, kuidas ta Savisaarelt üle lüüa.

Enamasti jõuti lihtsale järeldusele - vastase üha tugevam tümitamine mitte ei veena tema valijaid kurjuse poolel olemises, vaid tekitab hoopis ringkaitsesse tõrjutuse efekti. Alternatiive ei pakuta, reaalset dialoogi ei peeta, selle asemel koondutakse mitmekesi ainsa erakonna vastu, kes venekeelset valijat kõnetab ja tema eest - vähemalt sõnades - hoolitseb. Ehk siis vaja on konstruktiivsemat lähenemist ja sisukat dialoogi antud valijagrupiga.

Käesolevate valimiste keskseks teemaks on kerkinud julgeolek. Enamasti nõustutakse, et Eesti suurim julgeolekuoht on siinsed integreerumisest kas vähe või üldse mitte huvitunud venelased. Seesama suur hulk inimesi, kes annab kaaluka panuse Keskerakonnale vaat et garanteeritud sajast tuhandest häälest.

Mida on siis eelmiste valimiste tuules pika näoga tehtud järeldustest õpitud? Paistab, et seda, et vaja on veelgi ründavamaid, must-valgemaid ja labasemaid vastandumisi ja assotsiatsioone. Ikka puust ja sõna otseses mõttes punaseks: Savisaar = Putin ja Kreml. Seda kõike viidates julgeolekule, mida on tarvis just nende kolme eest kümne küünega kaitsta.

Mida mõtleb sellest keskmine Savisaare ja Keskerakonna valija, eriti selle nn julgeolekuohu esindaja? Mõtleb, et see on järjekordne rünnak. Järjekordne kambakas. Järelikult läheb ta valima ja tema valik on samuti endine.

On irooniline, et mängides kogu oma kampaania julgeolekule, püütakse tõenäoliselt oma tavapärastele valijatele lisaks vaid väike kogus hirmutuultest kantud hääli. Samas ei tehta sammugi koduse olukorra parandamiseks. Ei liigutata end selle suure julgeolekuohu, kelle hingede pärast võitlus justkui käib, Eestile lähemale toomiseks. Pigem vastupidi.