Kui tõsiasjadest rääkida, siis ei jõua ega taha enamus väikeäridest sotsiaalmaksu maksta. Tulumaksu maksti niikaua kui ettevõtte tulumaks kehtis lihtsalt viisakuse pärast mingi summa.

Itaalia rahandusminister rõõmustas, kui 1999. aastal laekus makse kolmandiku võrra rohkem kui mullu. Kolmandik majandusest on neil ikka "hall tsoon" ja ei maksa. Järelikult on see varem veel hullem olnud. Kes ütleb seepeale, et EL-is ollakse korralikud?

Maksumaksmine on luksus, mida saavad endale lubada suured välisfirmad, nagu Falck turvaturul või meie rootsi pangad. Kahtlen kõvasti, kas väljaspool Tallinna asuvad eesti ettevõtted suudaksid korraga kaht asja teha - areneda ja makse maksta. Parem siis juba arenegu, andku inimestele tööd ja palka, mis siis et "musta".

Maksupolitsei võiks tegelikult juba homme kõigile hoiatuseks kümme juhtivat ettevõtet kinni panna või trahvidega ära peedistada. Isegi enam-vähem korralikust raamatupidamisest leiab mingi käibemaksuhilinemise, millele saab suure viivise ja trahvi peale väänata. Öelge ainult, mis mõttega?

Oleks lihtne leida firmast mõni koputaja, kes mõne aasta taguse ümbrikupalga "paljastab". Firma juhataja ja raamatupidajad hakkavad uurijate juures käima, kõigil on närvid ruineeritud, advokaadid saavad tööd (leides nippe oma tunnitasu pealt mitte maksu maksta). Lõpuks tehakse mingi trahv. Täielik mõttetus.

Ilma litsentsideta software ja ümbrikupalk on kaks tulist ora, mille saaks iga teise eesti ettevõtja tagumikku torgata. Ja olekski see vihatud loom siruli.

Maksude maksmine peaks olema ühiskondlik kokkulepe. Esimene lause selles kokkuleppes peaks lema "Unustame mineviku". Teine lause: "Maksame kõik, aga vähekene".

Tänaseid maksumäärasid ei jõua Eesti majandus maksta, kui tahab välismaaga vähegi konkurentsivõimeline olla. Milline mõttetus on riigimeeste kõhu alla rahahunnikut kokku ajada.

Kas keegi oskab öelda, miks pean mina tulumaksu maksma kui Statoil, Stockmann, Ühispank ja Pakterminal on tulumaksust vabad?