See näitab juba seaduspära. Need omavalitsused mõistavad, et kodude maamaksuvabastus on mõistlik samm. IRL’i eestvedamisel 2009. aastal seadustatud võimalus omavalitsustele vabastada kodud maamaksust on hakanud tööle ja puudutab nii maja- kui korteriomanikke.

Eestis on koduomanike osakaal üks suuremaid Euroopas, meil on läbi sajandite hinnatud omandit kõrgelt. Koduomanikke koormav maamaks on omandimaks, mis arvestades Eesti üle 80%-st kinnisvaraomanike arvu, puudutab elanike absoluutset enamust. Kodu omamine ei saa olla rikaste privileeg, vaid võimalus ja õigus igaühele. IRL peab kodude koormamist maamaksuga sügavalt ebaõiglaseks. Kõige tugevaima löögi alla on pandud põlised linnaelanikud, kes on maa juba välja ostnud. Kuid oluline mõju on maamaksul ka vanades asumites paiknevate väikeste korterelamute elanikele, kus elamu ümber on suured krundid. Kuidagi ei jää puutumata ka korterelamute koduomanikud. Suurte korruselamute ühistutele tähendab kõrge maamaks kümneid tuhandeid kroone, mille maksavad kinni korteriomanikud.

IRL käis esmakordselt Eestis välja idee kodude maamaksust vabastamisest 2008. a. alguses
Tallinnas, mil see põrkus Keskerakonna marulisele vastuseisule. Tallinna linnavõim hoopis
tõstis kodude maamaksu pea kolmekordseks, mis on seadnud ohtu kümnete tuhandete inimeste õiguse omada kodusid. Selle keskerakondliku maamaksu eest on aastate vältel makstud kinni linnapea jututunde raadios ja teles ning massiivset k-propagandat. Kokku kulub selleks igal aastal ligi 50 miljonit Tallinna koduomanike raha.

Tallinna ja mõne muu omavalitsuse jätkuv soov koormata põhjendamatult koduomanikke teeb IRL’le tõsist muret. Järgmise sammuna peab IRL oluliseks vabastada seadusega kõik Eesti koduomanikud maamaksust ja küsime selleks mandaati ka märtsikuistel Riigikogu valimistel.