Viirus on sarnane hiljuti üle kogu maailma arvuteid laastanud "ILOVEYOU" viirusele, mis on kirjutatud selliselt, et see ründab ka Telefonica mobiilivõrgus töötavaid telefone, teatasid arvutiturvafirmad.

Viirus on saanud nimeks Timofonica (timo - hisp. k. praktiline nali).

Hispaania suurima mobiilsidevõrgu omanik Telefonica teatas, et firma klientidel ei ole viirusega probleeme olnud. Viirusetõrje ekspertide sõnul on võimalik, et viirus saadi kätte enne, kui see sai hakata nakatatud sõnumeid edasi saatma.

Turvaekspertide sõnul on Hispaania viirust võimalik kerge vaevaga muuta, nii et see ründaks miljoneid maailmas kasutusel olevaid piipareid ja mobiiltelefone.

"Viiruste kirjutajad on hakanud sihikule võtma mobiiltelefone," ütles Mikko Hypponen F-Securest. "See on selle viiruse juures märkimist vääriv tegur."

F-Secure teatel levis Timofonica traditsiooniliselt elektroonilise sõnumi lisana. Kui arvutikasutaja viirusega saastatud faililisa avas, saatis viirus end edasi kõigile arvuti aadressiraamatus olnud aadressidele.

Uus on aga see, et viirus saadab end edasi ka juhuslikult valitud mobiiltelefonidele Telefonica võrgus. Sõnum telefone ei kahjusta, aga kui viirust muudetakse, nii et sõnumite arv paisub väga suureks, võib see mobiilsidevõrgu rivist välja lüüa, hoiatavad eksperdid.

Nii F-Secure kui Venemaal asuv viirusetõrje labor Kapersky Lab teatasid, et on saanud kaebusi viiruse kohta. Üks firma olevat saatnud laiali 500 viirusega saastatud faili.