Küberturvaettevõtte McAfee tellimusel valminud uuringus Cyber-security: The Vexed Question of Global Rules (e.k Küberturvalisus: globaalsete reeglite raske küsimus) nõustus väitega, et käimas on kübervõidurelvastumine, 57 protsenti küsiteldud ekspertidest. Kolmkümmend kuus protsenti vastanuist leidis, et küberkaitse on tähtsam kui raketitõrjesüsteemid.

Uuringu viis läbi Brüsselis baseeruv Security & Defence Agenda nimeline mõttekoda, kes küsitles kokku 80 kahekümne seitsmest riigist pärit IT-poliitikakujundajat ja küberturvaeksperti. Lisaks uuriti anonüümses vormis 35 riigi 250 juhi arvamust, vahendab Bloomberg.

Uuringus reastati riigid küberkaitsevõimekuse järele ja selgus, et väiksemad riigid on rünnakuks paremini ette valmistatud kui suured. Küberrünnakutega tulevad eeldatavalt kõige paremini toime Rootsi, Soome ja Iisrael ja kõige valusamalt võivad pihta saada USA, Hiina, Venemaa, Itaalia ja Poola.

McAfee tehnoloogiajuhi Phyllis Schneck’i sõnul “suudavad küberkurjategijad panna toime hästikoordineeritud rünnakuid, kuna rahalisi vahendeid neil jagub ja seadused ei piira tundliku info jagamist. Seniks kui ei suudeta andmeid turvaliselt koondada ja inimesi ning masinaid varustada vajalike teadmistega, mängime me malet ainult poolte viguritega.”

Uuringust selgub, et erasektor on küberrünnakute vastu veeelgi halvemini ette valmistatud: ainult 20 protsenti vastanuist kinnitas, et tegelevad küberkaitseharjutuste ja on kasutusele võtnud vastavad turvameetmed. Viiskümmend kuus protsenti tunnistas, et neil puuduvad vastavad teadmised ja puudu on küberkaitseteadmistega tööjõust.

Uuringus toodi välja järgmised vajalikud meetmed:

  • Reaalajas ülemaailmne infovahetus
  • Kriitiliste uuenduste tarbeks rahaliste toetuste sisseviimine, nii era kui avalike võrkude tarbeks
  • Parimatele praktikatele toetuvate rahvusvaheliste turvastandardite väljaarendamine
  • Rahvusvahelisi küberkokkuleppeid puudutavate diplomaatiliste erimeelsuste ületamine
  • Kodanike teadlikkuse tõstmine