Küsisin muigega, kas tal siis muidu polegi katust peakohal kui ainult tööl ning kas seal ka süüa saab odavamalt kui letihinnaga. "Ei saa midagi, palk on samuti väike ja öösiti ei saa rahulikult kodus magadagi, sest töö on pingeline ja mõjub närvidele. Peab vist töökohta vahetama, sest isegi vargad on nutikamaks läinud!" vastas ta.

Küsisin tuttavalt, et mismoodi siis nutikamaks? Tuli välja, et viimase poole aasta jooksul, kui ta on töötanud turvatöötajana suure marketi saalis, on vargusi olnud rohkem kui varem.

Varastatakse kaupa nii, et teine kord ei saa arugi, et on varastatud. Viimasel ajal varastatakse nii nahaalselt, et süüakse kaup ära ja letile jäetakse ainult taara ja pakendid. Viimati jõi näiteks üks joodik liitrise õlle ära. Kui tuttav seda märkas ja sündmuskohale ruttas, siis oli kahju juba tehtud. Mees viidi turvaruumi ja pärast tema andmete kondrollimist lasti ta vabaks.

Teine juhus oli selline, et väikesed, umbes 10aastased koolipoisid, sõid leti ääres pirukaid. Kui mu vestluskaaslane sinna jõudis, oli kumbki kaks lihapirukat juba nahka pistnud. Jällegi viidi poisid turvaruumi ja tehti seal neile noomitus ning võeti nende andmed. Turvaülemale olid nad öelnud, et neil on vanemad töötud ja raha toidu ostmiseks pole. Kui poejuhataja seda kuulis, siis karistada nad ei saanud, sest juhatajal hakkas poistest lihtsalt kahju ja andis neile pirukad tasuta. Rohkem neid poisse seal poes nähtud pole.

Selliseid juhtumeid on aga palju. Ühe teise vahetuse eredam vargusjuhus oli selline, kus üks mees jõudis ära juua pooleliitrise viina ja kõrvale süüa rukkileiba. Muidugi oli tegu töötuga, kes ütles, et tal on sellest ükskõik ja pandagu ta aga vangi! Varastatud on ka juustu, vorsti, kartulikrõpse, liha, igasuguseid pirukaid ja kooke - kõik need on lihtsalt nahaalselt leti ääres ära söödud.