Ministeeriumi peainspektor Glenn Fine leidis USA linnades immigratsioonireeglite rikkumise eest vahistatud 762 välismaalase kohtlemises “tõsiseid probleeme”. Tema ettekanne koondab arvukaid peksmise, jalaraudadesse paneku ja pideva mõnitamise fakte.

Inspektor, kelle ülesandeks on jälgida seaduslikkuse ja inimõiguste järgimist justiitsorganeis, esitas andmed 762 immigrandi, peamiselt islamiusulise preventiivsest vahistamisest ning nende kinnipidamisest kahes New Yorgi ja New Jersey osariigi vanglas.

“Meie raportis tunnustatakse tohutut väljakutset ja rasket olukorda, millega ministeerium pidi terrorirünnakute järel toime tulema, aga me leidsime ka märkimisväärseid probleeme kinnipeetavate kohtlemisel,” sõnas Fine.

Ministeerium kaitseb oma meetodeid, väites, et kõik 762 kinnipeetut olid illegaalselt riigis viibinud välismaalased ja et võimudel tuli 11. septembri järel uute rünnakute ennetamiseks kõik abinõud tarvitusele võtta.

“Me ei otsinud vabandusi, et leida kõikvõimalikke seaduslikke teid ameeriklaste kaitsmiseks tulevaste terroriaktide eest,” seletas justiitsministeeriumi pressiesindaja Barbara Comstock.

Inimõiguslased ja kongressiliikmed tervitasid raportit, öeldes, et rikkumisi on võimalik ära hoida, kui esitatud soovitusi tulevikus arvesse võetakse. “Peainspektori avastused kinnitavad meie ammust arvamust, et 11. septembri järel on kodanikuvabadused ja immigrantide õigused jalge alla tallatud,” ütles Ameerika Kodanikuvabaduste Liidu tegevdirektor Anthony Romero.

Fine’i 198-leheküljelises ettekandes toonitatakse, et tegu pole inimestega, kelle osalus terroritegude ettevalmistamises ja teostamises oleks kohtus tõestust leidnud. Need inimesed lasti pärast pikka ja kannatusterohket kinnipidamist vabaks, sest nad osutusid täiesti süütuks.

Raportis leitakse, et Föderaalne Juurdlusbüroo (FBI) ei pingutanud piisavalt, tegemaks vahet terrorismijuurdluse alla kuuluvate välismaalaste ja juhuslikult avastatud isikute vahel.

Kinnipeetutele ei tehtud õigeaegselt teatavaks, milles neid süüdustatakse, mis piiras nende võimalusi advokaate leida.

Näiteks on toodud egiptlase Hadi Hasan Omari juhtum. Teda hoiti kongis jala- ja käeraudades, peksti ja solvati lakkamatult. Egiptlane rääkis telekanalile CNN, et eriti alandavad olid pidevad läbiotsimised, kus tal kästi ihualasti võtta, ning see, et teda, moslemit, toideti ainult sealihaga. Vabadusse pääsedes kaebas Omar USA föderaalsete kinnipidamisasutuste eest vastutava vanglatebüroo kohtusse.