"Viimaste Ukraina sündmuste valguses on Ameerika Ühendriigid astunud samme pühendumuse kinnitamiseks oma liitlastele Kesk-ja Ida-Euroopas ja see reis on võimalus uuesti kinnitada meie raudkindlat pühendumust viiendale artiklile ehk NATO põhialusele," vahendas Reuters Valge Maja avaldust.

Avalduse kohaselt kohtub Obama Eestis ka Läti ja Leedu presidendiga ning arutlusele tulevad regionaalne turvalisus, majanduskasv ning kollektiivkaitse küsimused.

Obama külastab teate kohaselt Tallinnat vahetult enne Walesis 4. ja 5. septembril toimuvale NATO tippkohtumisele suundumist.

NATO artikkel viis nõuab teatavasti liikmesriikidelt kutse korral üksteisele appi minemist.

Eesti välisministeerium teatas, et Ameerika Ühendriikide president Barack Obama saabub 3. septembril Eestisse visiidile.

Ameerika Ühendriikide president kohtub president Toomas Hendrik Ilvese, peaminister Taavi Rõivase ja Eesti valitsuse liikmetega.

Samuti kohtub president Obama Tallinnas koos president Ilvesega ka Läti riigipea Andris Bērziņši ja Leedu riigipea Dalia Grybauskaitėga ning esineb Tallinnas avaliku loenguga.

Ameerika Ühendriikide presidendi visiit kinnitab Eesti ja USA pikaajalisi ja tihedaid liitlassuhteid ning tunnustab Eesti tegevust ühiste eesmärkide saavutamisel. Kohtumistel arutatakse eelseisva NATO tippkohtumise valguses USA ja Euroopa julgeoleku aktuaalseid küsimusi.

Ameerika Ühendriigid ja Eesti on kindlad liitlased Atlandi-üleses laiahaardelises koostöös. Meie kahepoolsed suhted on tugevad, mida kinnitab riikidevaheline dialoog mitmetes nii Eestile kui USAle tähtsates küsimustes. Poliitilise dialoogi kõrval ilmestab Eesti ja USA suhteid tõhus riigikaitse-alane koostöö ning viimastel aastatel on intensiivistunud ka praktiline koostöö kübervaldkonnas ning demokraatia edendamisel.