Ministeeriumi avaldatud statistika tunnistab esmakordselt avalikult võõramaalaste kinnivõtmist New Yorgile ja Washingtonile osaks saanud terrorirünnakute järel, teatas neljapäeval ajaleht Detroit Free Press.

Kodanikuõiguste eest võitlejate sõnul tekitab vahistatute hulk küsimuse, kui hästi on valitsus oma terrorismivastase kontrolli sihtmärke määratlenud ja kas sadu inimesi ilmaaegu riigist välja ei saadeta.

“Meil ei olnud aimugi, et nii paljud inimesed on pidanud läbi tegema kinnise ülekuulamise,” ütles Michiganis paikneva Ameerika Kodanikuvabaduste Liidu tegevdirektor Kary Moss.

Moss avaldas arvamus, et enamik ülekuulamiseks kinni võetud inimesi saadetakse ilmselt Ühendriikidest välja.

Justiitsministeerium avaldas andmed vahistatute ja ülekuulatute kohta kirjas senati alamkomitee esimehele Carl Levinile, kes esitas palve kolme kuu eest.

“Justiitsministeeriumil kulus minu kirjale osaliseks vastamiseks kolm kuud,” ütles Michigani demokraat Levin ajalehele. “See tõstatab aga lisaküsimuse, miks on vaja nii paljude inimeste kinnist ülekuulamist,” lisas ta.

Justiitsministeeriumi ametnik selgitas, et ülekuulamised on kinnised ja info nende kohta piiratud, sest see on vahistatute privaatsuse ning terrorijuurdluse huvides.

“Kui see informatsioon avalikustada, võivad terroristide saada teada asju, mida me ei taha, et nad teaks,” ütles ministeeriumi pressiesindaja Mark Corallo Free Pressile.