Brooklynist kagus asuv Bay Ridge on umbes tosina plokkmajaga piirkond, mis on tunnise metroosõidu kaugusel Manhattanist, kirjutab ajaleht Frankfurter Rundschau. Seal elab umbes 45 000 süürlast, egiptlast, palestiinlast ning liibanonlast alates ajast kui nad oma kunagisest elupiirkonnast praeguse Ground Zero lähedalt linna serva suruti.

Nad olid leidnud oma niši, kindla enklaavi, kus nad said elada oma kommete ja usu järgi. Kuid alates 11. septembrist on Bay Ridge'is muutunud rahutuks. Kogukond pidevalt CIA, FBI ja New Yorgi politsei luubi all.

Peamiselt sellepärast loodi seal 2002. aastal Araabia-Ameerika ühendus. Ühendus pesitseb ühe väikese poe ruumides, mille ülakorrusel töötab advokaat Lamis Jamal Deek. Advokaat aitab elanikke, kui jälle on kellegi kodu ilma kindla põhjuseta läbi otsitud või neid sunnitakse väikse kuriteo tõttu politseile rääkima väidetavast terroristlikust tegevusest Bay Ridge'is.

Ühenduse direktor on Linda Sarsour, palestiinlastest sisserändajate tütar. Tema välimus laseb esialgu oletada, et tegu on kombestikus kinni oleva moslemiga. Kui ta räägib ametivõimude katsetest moslemikogukonda sulanduda, siis kõlab tema käratsemine kui Eminemi räpp ning rohkem kui üks kord libiseb tema suust sõna „fuck“.

Paar aastat tagasi veetis üks vale Araabia nimega mees kõik oma päevad kohvikutes. Algusest peale ei usaldanud teda keegi ning temaga ei tahetud ka rääkida. Tegemist oli New Yorgi politsei agendiga. Sarsouri sõnul produtseeris agent aruandeid terroristlikust tegevusest, kuiga ta ise midagi ei leidnud.

Agent kohtus regulaarselt Bay Ridge'i pisikurjategijatega. Direktori sõnul õnnestus agendil neid pärast sadu kohtumisi Manhattani metroojaama pommirünnakule õhutada.

Agent salvestas salaja vestlusi ning Shahawar Matin Siraji nimeline noor mees mõisteti 2007. aastal 30 aastaks vangi. New Yorgi politsei tähistas oma edu terrorismivastases võitluses.

Kui moslemiühenduse direktor Siraji kohtuprotsessi ajal kõigile, kes seda kuulda tahtsid, rääkis, et tema kogukond on ilma konkreetsete kahtlusteta luuretegevuse sihtmärk, peeti teda paranoiliseks.

Nüüdseks on direktori etteheited tõenduse leidnud. Augustis avastasid AP ajakirjanikud CIA ja New Yorgi politsei vahelise koostöö, mille ainus eesmärk oli araabia-moslemi kogukonna järel luurata. Rohkem kui 250 palvemaja ja moslemirühmitust on linnas valve all.

Kogu piirkonna elanikud on seetõttu ebakindlad ning tunnevad ennast nii nagu vanasti inimesed Ida-Saksamaal.

Kui pärast 11. septembrit moslemivastased meeleolud lõkkele lõid, arvasid nad, et kõik normaliseerub. Kuid nii see ei läinud.

2010.aastal sai kodanikuõiguste organisatsioon topelt nii palju diskrimineerimisealaseid kaebusi kui aastal 2009. Sellel aastal tuleb neid eeldatavasti veel kord kahekordselt.

Kodanikuõiguste organisatsiooni teatel on moslemid USA kõige vihatum vähemus.

Araabia-Ameerika ühenduse direktori Linda Sarsouri sõnul saab ta ikka ja jälle küsimusi oma päritolu kohta ning selle kohta, miks ta Ameerikat vihkab. Tema sõnul on tal sel hetkel raske jääda sõbralikuks ning kannatlikuks. „Miks ma pean eraldi seletama, et ma olen ameeriklane, newyorklane?“ küsib ta.

„Mulle meeldib Ameerika, kuna siin saab igaüks jääda selleks, kes ta on, kas juut, indialane, hiinlane või aafriklane ning saab hoolimata sellest ka ameeriklane olla,“ ütleb Sarsouri.

Tema sõnul on moslemiks olemine üha enam eba-ameerikalik.