Vangide vastuvõtmist juhtinud major Steve Cox märkis, et transport kulges üldiselt probleemideta, kuigi kahe vangi suhtes võeti lärmamise ja rabelemise tõttu erimeetmeid.

Maailma ajakirjanduses tõstatatud vangide alandamise ja piinamise süüdistuste kohta sõnas Cox, et mingit piinamist ei toimu, on vaid “kohased julgeolekumeetmed”.

Transpordilennuk C-141 saabus Guantanamosse kell 1409 kohaliku aja järgi ning lennuväljalt toimetati vangid bussidega “Röntgenilaagriks” kutsutavasse kinnipidamispaika.

Lennuk startis Kandahari lähistelt USA baasist.

Kinnipeetavate rahvust ei ole USA avaldanud, ka pole teada, kas nende seas on kuus alžeerlast, kes anti USA kätte reedel Bosnias, kus kohalik kohus oli nad vahi alt vabastanud.

Mitmed vangid on haavatud, kinnitasid Guantanamo baasi ohvitserid, kuid eluohtlikke vigastusi kinnipeetavail pole.

Vangid on, nagu varemtoodudki, oranžides tunkedes ning käsist ja jalust aheldatud. Silmade ees on meestel läbipaistmatud prillid ja näol kirurgimaskid. Kaetud on ka vangide kõrvad.

Kinnipeetavad paigutatakse Guantanamos 2x2,6 meetri suurustesse puuridesse.

USA kaitseminister Donald Rumsfeld lükkas pühapäeval tagasi rahvusvahelised süüdistused vangide väärkohtlemises, öeldes, et “paadunud terroriste” ei oleks parima tahtmise juures võimalikki ebainimlikult kohelda.