Kanada-Venemaa-USA õppus Vigilant Eagle (Valvas Kotkas) millest kaitsesekretär Gates otsustas loobuda pidi algama 20. augustil, teatab infoagentuur France Presse.

Kaitsesekretär Gates hoiatas, et Pentagon vaatab lähiajal üle kogu Venemaaga tehtava koostöö spektri ning selle tulemus sõltub Moskva tegevusest lähipäevil.

Infoagentuur RIA Novosti teatab, et lisaks Ameerika Ühendriikidele on otsustanud õppustel osalemisest ka Suurbritannia.

Samal ajal teatas Venemaa kindralstaabi ülema asetäitja kindralpolkovnik Anatoli Nogovitsõn oma eilsel pressikonverentsil, et Venemaa ei kavatse Jaapani meres peetavast mereväeõppustest FRUKUS-2008 loobuda. Meil pole selleks põhjust, lisas Novogitsõn.

„Siiani ainult üks pool on teatanud loobumisest, ja sedagi mitte eriti veenvalt. Meie andmetel valmistuvad teised riigid õppusteks püüdlikult,” teatas kindralpolkovnik.

Mereväeõppused FRUKUS-2008 on planeeritud 15. kuni 23. augustini ning sellest pidid osa võtma Venemaa, Prantsusmaa, Ameerika Ühendriikide ja Suurbritannia sõjalaevad. Õppused viiakse läbi Jaapani meres ja Vladivostoki sadama akvatooriumis ning neisse kuulub ka maapealne etapp.

USA mereväge pidi õppustel esindama raketihävitaja USS McCampbell ja britte fregatt HMS Kent.