20.48 Vaatasime kaks pooletunnist etendust ära, tund aega oli lapsega paras ports teatris olla. Tõesti väga andekad ja tublid on tänapäeva noored! Nüüd jõudsime aga koju ja on aeg laps ära vannitada. Mul veab, täna on issi kord unejuttu lugeda ja laps magama panna. Meil käib see tavaliselt kordamööda. Ma pole veel vaadanud, mis televiisorist tuleb, kuid mul on öökapi peal väga hea raamat, Marju Lauristini "Punane ja sinine", soovitan soojalt. Tavaliselt mu õhtu lõpebki kuskil 11 paiku, kui pean lapse magama panema, siis kipun ise ka tema kõvale magama jääma.

19.09 Hüppasin vahepeal kodust läbi ja ampsasin suitsulatikat, mida ema mulle eile Värskast külakostiks kaasa tõi. Nüüd suundun kooli poole ja võtsin kaasa ka tütre, kes on äkki väga teatrihuviliseks muutunud. Lapsega ma teatrisse kindlasti päris poole kümneni jääda ei saa, kuid pärast on meil plaanis läbi minna toidupoest, kuna oma osa nõuab kass, kes on harjunud jooma kohvikoort, nii et kodurahu huvides tuleb poodi minna.

18.05 Nüüd lõppes Piilupesa lastevanemate hoolekogu koosolek. Minu arvates oli väga konstruktiivne arutelu. Leppisime kokku, millal valmib mänguväljak, kuidas korraldatakse liiklus lasteaia ümbruses, vaatasime üle uute lasteaedade paiknemise ja arutasime muid asjaga seotud jooksvaid küsimusi. Leppisime ka kokku, et mai lõpus korraldame Piilupesa lastevanemate üldkoosoleku, et enne hooaja lõppu veelkord kokku saada.

Nokitsen nüüd natuke mailide kallal, vaatan üle kiireloomulist reageerimist vajavad kirjad ning loodan hiljemalt poole seitsme paiku majast lahkuda.

Täna olen kutsutud alates kella 19.00 Viimsi kooli teatriõhtule. Nimelt on Viimsis väga edukalt juba aastaid tegutsenud kooliteater ja täna õhtul on planeeritud parimatest ja auhindadega pärjatud etendustest nn teatrimaraton. Olen ka ise alates neljandast klassist kuni gümnaasiumi lõpuni aktiivselt kooliteatrit teinud, isegi vabariigilistel võistlustel käinud ning seetõttu lähen hea meelega kohalike noorte teatritegemist kaema. Teatrimaraton saab alguse kell 19.00 ja kestab 21.30ni. Tõenäoliselt ma päris alguseks sinna ei jõua, kuid mõnevõrra hiljem kindlasti.

Lootsin täna ka jooksma jõuda, kuid „õnneks“ napib aega ja ka ilm on vihmane. Registreerisime Viimsi vallavalitsuse liikmetega viieliikmelise võistkonna, et hakata osalema kolmapäeviti (esimene kord on 5. mail) toimuvatel Tervisejooksu etappidel.  Ma pole ammu jooksmas käinud ja pole tegelikult spordiga terve igaviku tegelenud, nii et usun, et algus saab raske olema. Samas, kuidagi peab ju ennast motiveerima sporti tegema ja võistkondlik motiveerimine töötab minu puhul kõige paremini. Kuidas sa ikka teisi alt vead.

15.28 Väga palju teemasid sai Rannapere pansionaadis läbi arutatud, muuhulgas ka see, et Viimsi pensionäride ühendus saab vallamajas paiknevatest väikestest ruumidest siia suurematesse ümber kolida. Sellise kokkuleppe saavutasime. Lisaks ka see, et pansionaat on kõvasti remonti teinud ning nüüd on plaanis teha suurem üritus 10. juunil, kus on lahtiste uste päev ja renoveeritud maja avamine. Tahame teada anda, et selline maja on olemas ning ise hindame, et see on Eesti parim just hoolduse poole pealt. Siin on kõrgekvaliteediline õdede teenus ja 90% tubadest on ühele inimesele. Lisaks on kõrval Viimsi haigla ja tänu sellele arstiabi lähedal. Siin majas on ka Viimsi eakate päevakeskus, nii et käib tants ja laul. Arutasime ka seda, kuidas aastakümneid Viimsis elanud inimesed, kes soovivad pansionaati tulla, saaksid vallalt toetust. Täna sellist soodustust oma valla elanikele ei ole, aga see on tõsine mõttekoht. Huvitav on ka see, et just 10. juunil saab ka üks pansionaadis elav väliseestlane 90-aastaseks.

Nüüd aga sõidan valda tagasi, kus kell 16.00 hakkab Piilupesa lasteaia lastevanemate hoolekogu koosolek. Piilupesa on vanast suurest lasteaiast kolinud asenduspindadele, kuna vana hoone oli juba ohtlik. Nüüd kohtun hoolekoguga, et omavahel infot jagada, muresid kuulata ja neile vastata. Kuna tegu on 200 lapsega, siis on neil potentsiaalselt 400 vanemat, kellel on palju erinevaid soove ja küsimusi ning seetõttu on koostöö hoolekoguga väga tähtis, et info liiguks.

14.10 Nüüd on lõuna peetud, veetsin selle koos oma ema ja lapsega. Sellel, et töökoht asub viieminutilise autosõidu kaugusel kodust, on omad eelised. Niisugust kodust läbi lipsamise võimalust pole mul varem 15 aasta jooksul olnud. Kuna hommikul jäi laps minust magama, siis nüüd nägin ta ära ja on kohe parem tunne. Helistasin ka lastearstile ja küsisin, kas Laura Marii võib homme minna kontserdile. Ta laulab Lasteekraani Muusikastuudios ning neil on homme Salme Kultuurikeskuses kontsert. Arst ütles, et võib minna küll, aga nüüd on mure, kuidas neid rohelisi tuulerõugetäpikesi vähemaks teha. Laps ise tahab väga minna, nii et vaatame õhtul seda.

Nüüd sõidan aga Viimsi hooldekodusse. See Kirovi kalurikolhoosi ajal ehitatud vanadekodu mahutab 55 kohta ning on selle poolest Eestis eriline, et tavaliselt ei ole hooldekodud nii väikeste ruumidega. Siin on ühe- ja kaheinimesetoad, tavaliselt mahutatakse aga kuni kuus inimest ühte tuppa. Vanadekodu juht kutsus mind arutama hooldekodu tuleviku arengut.

13.04 Vastuvõtule oli kutsutud umbes 30 inimest, kellest enamus oli ka kohal, nii et oli palju väikesi lapsi ja parasjagu nuttu. Esinesid meile Viimsi Muusikakooli noored kasvandikud, kõik lapsevanemad said Viimsi valla logoga hõbelusika. On näha, kuidas vanemad tegelikult sellist üritust hindavad. Täna oli enamus kohal ja ka talvel tuisu ja suurte miinuskraadidega tulid lapsevanemad kohale. Tundub, et see on ka neile oluline sündmus. Nagu ma juba enne mainisin, on sündivus Viimsi vallas kõrge, nii et ka järgmine 30 grupp on meil täis. Mais toimub seega analoogne üritus. Täna olid siin paari kuu vanused, enamjaolt veebruaris sündinud lapsed.

Nüüd sõidan aga enne lõunat veel Piilupesa lasteaia asenduspaiga parkla ja mänguväljaku ehituse juurest läbi. Näen, et parkla on küll kenasti valmis, kuid mänguväljaku juures ehitus ei käi, hetkel ei ole ühtegi töömeest. Kohe helistan ja uurin ka kommunaalametist, miks ehitus ei käi. Siis lähen aga sööma, seda tuleb alati teha. Ilma hommikusöögita ei välju ma kunagi toast ja püüan alati ka korralikult lõunat süüa.

12.00 Oli väga kasulik kokkusaamine, et saada ülevaadet kiriku tegevusest. Suurim mure on neil hetkel see, et kirik on ehitatud annetustest, st et ei ole kindlat peatöövõtjat ja hoone on valminud järk-järgult. Seega on kannatada saanud ehituskvaliteet. Praegu näiteks tilgub katusel olevatest akendest vett ja kirikul on päris suur mure, et leida vahendeid remondi ette võtmiseks. Huvitav teadmine mulle endale oli see, et seoses uue perekonnaseaduse kehtima hakkamisega 1. juulil, toimub suur muudatus abielu registreerimises. Kui vanasti noorpaari registreerides hakkas abielu kehtima allkirjade panekuga tunnistusele, siis nüüd on abielu registreeritud, kui on kostunud jah-sõna. Allkirjad antakse kinnitamiseks.

Nüüd olen juba Viimsi Muusikakooli ette jõudnud ja lähen kohe sisse, et kohtuda paari viimase kuu sündinud beebide ja nende emade-isadega. See on väga rõõmus sündmus ja vanemate õnnitlemine on väga meeldiv osa minu tööst.

11.09 Arendaja, kellega läbirääkimisi lepingu sõlmimise teemal pidasin, võitis rendikonkursi pakkudes passiivmaja, st maja, mille hilisem energiakulu küttele saab olema märgatavalt soodsam. Tegu oleks esimese uue lasteaiaga Eestis, mis vastab passiivmaja standardile. Lääne-Euroopas on passiivmajad juba üsna levinud ja populaarsed, kuna annavad suurt kokkuhoidu hilisemal ekspluatatsioonil (energia hind ju järjest kallineb), kuid meil on see teema alles lapsekingades. Saaksime Viimsis õnnestumise korral näidata head eeskuju.

Püha Jakobi kirik Viimsis, kuhu nüüd lähen, on esimene luterlik kirik Eestis, mis on rajatud pärast II maailmasõda. Kirik ehitati parvlaev Estonia tragöödias hukkunud ohvrite mälestuseks ning selle patroon oli Lennart Meri. Tegu on kirikuga, mis on aasta ringi soe, st ka talvel, kuna on varustatud korraliku küttesüsteemiga. Olen ka ise selle koguduse liige, kuid ametlikul kohtumisel abivallavanemana pole veel käinud. Nüüd lähen, et lähemalt tutvuda nende murede ja rõõmudega.

Kell 12.00 olen aga Viimsi Muusikakoolis beebide vastuvõtul. See on pidulik üritus, kus annan üle viimaste kuude jooksul ilmavalgustnäinud vastsündinute vanematele valla sümboolikaga hõbelusikad.

10.12 Pooleteist tunniga (tööpäev algab 8.30) olen jõudnud oma e-posti revideerida, kiireloomulistele kirjadele vastata ning ülejäänud paigutada edasistesse päevaplaanidesse. Ka artikli draft on olemas, kuid see vajab veel kõvasti viimistlemist.