Tehniliselt on ÜRO Info- ja kommunikatsioonitehnoloogia agentuuri (ITU) korraldatava konverentsi näol tegemist kokkusaamisega, kus käsiteldakse rahvusvahelisi andmesidevõrke puudutavaid lepinguid ja regulatsioone. Samas käivad juba täna ITU suletud uste taga lahingud ettepanekute üle, mis aitaksid Aasia ja Lähis-Ida režiimidel hõlpsamini kontrollida oma kodanike veebielu. USA ja Euroopa Liit leiavad siiski, et täna on asjad üldjoontes hästi ja interneti vallas midagi rohkem piirata pole mõistlik, vahendab Financial Times.

Konverentsile on esitatud üldises sõnastuses ettepanekuid, mis soovitavad internetivalda tuua mõisteid nagu riikide iseseisvus ja turvalisus, samas näevad vaba ilmavõrgu pooldajad selles peidetud tsensuuri, kasutajate jälgimise ja veebilehekülgede tõkestamise soove. Ühe interneti looja Vint Cerf’i sõnul võivad sellised ettepanekud tulla küll heast tahtest, kuid samas saaks nende alusel seadustada sõnavabaduse piiramisegi. “Kaalul on internetivabadus. Mitmed riigid soovivad rohkem kontrolli piirkondliku veebi üle ja selliste ettepanekute taga on autoritaarsed riigid eesotsas Hiina ja Venemaaga,” kinnitas Cerf. Samas sellistest aruteludest suurt tolku pole: Hiina teeb oma Suure Hiina Tulemüüri taga, mida heaks arvab, rääkimata Põhja-Korea ja Iraani elanike “internetivabadustest.”

Palju olulisemal kohal on siiski interneti ja ärivaldkonna suhteid puudutav küsimus. 193 ITU konverntsil osaleva riigi ees laotub piikide murdmiseks lahti teema kas võrguoperaatorid tohivad sisupakkujatelt võrgu kasutamise eest raha küsida. Paljud telekomiettevõtete süda tilgub verd tänase ilmavõrgu toimimise viiside pärast. Neile tundub, et kuigi nad on näinud tublisti vaeva füüsilise infrastruktuuri arendamisega, ei pääse nad ligi interneti pudurmägedele ja piimajõgedele ning pappi ajavad ebaõiglaselt palju kokku Google’i sarnased sisupakkujad. Üks telekomijuht kirjeldas olukorda kus nemad on ehitanud autoteed ja “autotootjad” kasutavad selle kurjalt ehk tasuta ära

Seega üritavad telekomiettevõtted maksustada tulusa sisu edastamise, garanteerides teisalt, et selline sisu liigub mööda “torusid” takistusteta ja sujuvalt. Paljud Lääne poliitikud ja internetiaktivistid on selliste muutuste suhtes vaenulikud, leides et nimetatud tasu tähendaks interneti maksustamist. Telekomiettevõtted ähvardavad sisu liikumist valikuliselt piirata, mis võib tekkida digitaalse maailma teisejärguliste kodanike klassi. Lisaks läheks veebisisu edastamise maksustamine vastuollu veebineutraalsusega, mis tähendab sisu võrdselt kohtelmist.

ITU peasekretäri Hamadoun Touré sõnul tuleb Dubai kohtumine raske. Ta loodab, et kokusaamisel suudetakse kokku leppida midagi kümne käsu ehk universaalsete reeglite laadset. Selle asemel, et kehtestada ettekirjutusi ja täpseid reegleid, peaksid internetireeglid soodustama konkurentsi, innovatsiooni ja majanduskasvu.

Viimati vaadati rahvusvahelised internetti puudutavad reeglid üle 1988. aastal ja tänaseks on need ilmselgelt vananenud.