Kui küsida venelastelt vene keeles, kas nad tahavad venekeelse gümnaasiumihariduse säilitamist ja lihtsamalt kodakondsust, siis see ei ole pelgalt süütu küsimus. See on sisuliselt valimislubadus, et sotsiaaldemokraadid kaotavad võimule saades venekeelsest koolist eesti keele ja annavad kõigile eesti kodakondsuse. Selle tulemusena kehtestataks uue kodanikkonnaga vabariik ja seega kaoks Eesti vabariigi järjepidevus.

Ma väga loodan, et ajaloo tagasipööramine ei ole kõigi sotsiaaldemokraatide soov. Kahjuks ei anna sotsiaaldemokraatide juhid oma mõnede liikmete kakskeelsuse (eesti keeles üks jutt ja vene keeles teine jutt) kohta selget hinnangut.

Sven Mikser küll möönab väga kenasti, et üleminek eestikeelsele haridusele peaks algama järk-järgult juba enne gümnaasiumi, aga hiilib kõrvale küsitluse tegeliku sisu kommenteerimisest. Ta kirjutab, et me tahame valijaid tunda. Tore, aga need küsitlused mõjutavad valijat Eesti riigile vaenulikus suunas. Ja see ei ole üldsegi tore.

Selliste küsitluste vormi rüütatud valimislubadustega lõhestavad sotsiaaldemokraadid meie ühiskonda, ässitavad venelasi eestlaste ja Eesti riigi vastu. Me peame tegema kõik, et selline tegevus ei saaks meie ühiskonda lõhestada. Tuleb säilitada rahu.

Toon isikliku näite. Kui märatsevad huligaanid kallasid pronksiöö järellainetusena värviga üle Tammsaare kuju, siis ma jäin selle peale rahulikuks ja ainult muigasin. Tammsaare elab minu südames. Nüüd on Tammsaare värvitud punaseks, kuid mind see ei häiri. Tammsaare elab oma loominguga minu südames ikka edasi sellisena nagu ta on ja oli.

Tuleme nüüd uuesti valimiseelse „kakskeelsuse" juurde. Reformierakond ei toeta ettepanekuid pöörata tagasi Eesti senist hariduspoliitikat, mille eesmärgiks on saada hääli ja pidurdada venekeelsete koolide eestikeelsele õppele üleminekut. Samuti ei toeta me senise kodakondsuspoliitika tagasipööramist.