Keeleinspektsiooni asedirektor Urmas Veikat ütles BNS-ile, et ebapiisav keeleoskus on Tallinna Mahtra gümnaasiumi, Tallinna Linnamäe gümnaasiumi ning Tallinna 53. keskkooli direktoril.

Veikati sõnul on kahes viimases koolis olukord seda halvem, et liiga vähese keeleoskusega on rohkem kui üks koolijuht. Koolijuhtide all peab keeleinspektsioon silmas nii direktoreid kui ka õppealajuhatajaid, kuna keelenõuded on neile ühesugused.

Keeleinspektsioon kontrollis aprillis-mais põhjalikult mitme kooli juhtide eesti keele oskust. Kontrolli peamisi põhjusi oli see, et eelmisest kontrollist 2000. aastal on möödunud palju aega.

Veikat kinnitas, et on neid, kes tegid keeleeksami kahe kontrollimise vahel ära. Alates 2000. aastast, kui 97 kontrollitud koolijuhist ei vastanud nõuetele 72, on nõutava eksami teinud ära 36 koolijuhti. Osa koolijuhte on vahetunud.

Tänavusel kontrollil algatas inspektsioon väärteomenetluse 22 koolijuhi suhtes. Neist 16 puhul soovitati kaaluda nende sobivust ametikohale ning kolme puhul lõpetada töösuhe.

Tallinna haridusameti pressiesindaja Rainer Rannala ütles kolmapäeval BNS-ile, et amet sai ettekirjutused suhteliselt hiljuti ning kindlaid otsuseid, mida ette võtta, pole veel langetatud. “Igal juhul lähtume otsustes konkreetsetest persoonidest,” lisas ta.

Keeleoskuse kontrollimisel kasutab individuaalset lähenemist ka keeleinspektsioon, kes arvestab sellega, kas inimene on oma keeleoskuse parandamiseks midagi ette võtnud või pole selle vastu huvi tundnud.