Keeleinspektsioon taotleb Tallinnalt, Narvalt ja Kohtla-Järvelt 14 umbkeelse koolijuhi vallandamist, eesti keele eksami sooritamist nõutakse aga 23 pedagoogilt.

Haridusminister Tõnis Lukase sõnul poole keeleinspektsiooni ettekirjutused koolijuhtide osas olnud tungivad. “Päris koha kaotuseni minevaid ettepanekuid on olnud suhteliselt harva,” kinnitas haridusminister. Kohe pärast eksami ebaõnnestunud sooritamist ei ole kellegi puhul öeldud, et nüüd on minek.

Lukase väitel on neile tehtud järgmine ettepanek ja antud uus võimalus.

Lukase sõnul on riigivõim koolijuhtide puhul näidanud üles paindlikkust. “Meile on tähtis, et riigil oleks liitlane koolis, et Tallinnas, Kohtla-Järvel ja Narvas vaataks koolijuhid, et tema õpetajad tunneks eesti keele vastu huvi,” ütles Lukas ETAle.

Keeleinspektsioon tegi 20. aprillil Tallinna haridusametile ettekirjutuse, milles nõutakse 13 koolijuhilt eesti keele kesktaseme eksami sooritamist 1. oktoobriks. Tallinna haridusametile tehti ettepanek lõpetada töösuhe ühe umbkeelse koolijuhiga, ütles ETAle keeleinspektsiooni peainspektor Leho Klaser.

Klaseri sõnul saatis keeleinspektsioon 23. aprillil Narva linnapeale kirja, mis sisaldas nii ettekirjutust kui ka ettepanekut umbkeelsete koolijuhtide suhtes. Narvas on ettekirjutus tehtud kümnele koolijuhile, kellelt nõutakse eesti keele kesktaseme eksami sooritamist 2002. aasta jaanuariks.

Narva linnapeale tehti ettepanek lõpetada töösuhe seitsme koolijuhiga. “Linnapea on nende tööandja ning tema otsustab kas ta lõpetab töösuhte või mitte,” rääkis Klaser. Tema sõnul pole koolijuhid ise midagi oma keeleoskuse parandamiseks ette võtnud.

Klaseri sõnul on Narvas 19 probleemset koolijuhti. Kesktaseme eesti keele eksami on neist sooritanud vaid üks, viis inimest on sooritanud algtaseme eksami. “Sellega me oleme ka päri, sest töö jätkub,” lisas Klaser. Tema sõnul on mitu Narva koolijuhti ka puuduliku eesti keele oskusega.

Keeleinspektsioon tegi Kohtla-Järve linnapeale ettepaneku lõpetada töösuhe kuue inimesega. Kalseri sõnul tehti ettepanek mullu novembris ja on siiani jõus. Klaseri hinnangul on probleemsete koolijuhtide ametist vabastamine tõenäoline, kuna haridussüsteemis käib reorganiseerimine. “Koole liidetakse ja mõned likvideeritakse ning kellestki tuleb loobuda,” lausus ta.