Tallinna ülikooli projektijuht Leif Kalev kirjutab Postimehes, et haridus- ja teadusminister Toivo Maimets on ülikooli teket pidurdanud.

Kui kauaräägitud projekti algatajad on loodava ülikooli sisus olnud üksmeelel juba üle aasta, tänavu veebruaris andis asutamissoovituse ja kiitis põhidokumendid heaks kõrghariduse hindamise nõukogu, siis miskipärast on projekt venima jäänud, kirjutab Kalev.

“Asi seisab. Öelgu siis kas või “ei”, seegi oleks minu jaoks vastus, kuid tänane ebamäärane seis on kõige halvem,” ütles Tallinna pedagoogikaülikooli rektor Mati Heidmets.

Heidmetsa sõnul anti kõik liitmiseks vajalikud paberid haridusministeeriumile üle juba mullu oktoobris.

Haridusministri sõnul peavad Tallinna ülikooli loomise eel otsuse langetama mitmed erinevad komisjonid, ja nii on see seaduses täpselt ette kirjutatud. Valitsuse teaduspoliitika komisjon on juba liitmist arutanud, samuti Eesti teadusarendusnõukogu.

“On jõutud seisukohale, et Eestil puudub eelkõige strateegiline nägemus sellest, kui palju meie kuni poolesajast kõrgkoolist peaks üldse alles jääma, mis erialasid dubleeritakse, mis põhjustel ja nii edasi,” lausus Maimets. “Need ja veel mitmekümned väga olulised küsimused saavad oma vastuse tuleva aasta veebruaris.”

Maimets ütles, et valitsus pole taganenud Tallinna ülikooli loomise idee toetamisest. Tema sõnul käib praegu analüüs, kuidas liita koolid kõige kasulikumalt, nii et tulemus oleks rahvusvaheliselt tasemel, seal antav haridus kvaliteetne ja täidaks selgelt riigi vajadusi.

“1. september 2005 on aga endiselt minu poolt juba varem välja öeldud ja tänaseni kehtiv realistlik tähtaeg, millal Tallinna ülikool võiks alustada,” kinnitas Maimets.