Prouade sõnul tulebki just seal kõrgel vaatetornis laulda, et päikselist ilma välja meelitada. Ja tõesti-tõesti, meie rännak mööda imekaunist Ontika pankrannikut kulgebki päikesepaistes.

Raja bussipeatuses kingib proua Endla tuletoojatele oma kätetöö, õlgedest punutud viiulivõtme, mis jääb ehtima meie tulejalgratast.
Valaste joa juures ootab ees taas rõõmus rahvahulk, nende seas proua Malle, kes just täna oma 77. sünnipäeva tähistab. Rõõm ja rõõmupisarad. Tule puudutus.

Toomas Lunge kirjutatud Tuletulemise laul „Kuum puudutus“ oli tänase päeva korduv motiiv. Tuletoojad olid eelmisel ööl Toilas seda hoolega harjutanud ning täna kõlas see laul pea igas peatuspunktis. Täna sündis Valastel aga täiesti uus tants - Tuletulemise tants, mille sammud seadis kauaaegne tantsuõpetaja Urve Kilk, kelle tantsurühmad Kuppari ja Virvet täna ka tuletoojatena kaasa sõitsid.

Saka küla rahvas tegi vahva üllatuse. Tee oli kinni. Peatasime oma kolonni ja üles võeti regilaul…Toimus ka spontaanne tuletseremoonia ja tuld anti käest-kätte. Eriti spontaanse etteaste Tule TV otse-eetris tegi aga üks Taiwani noormees, kellel käsil ümbermaailmareis jalgrattal, kitarr seljas. Ta võttis kitarri ja esitaski oma laulu. Ja sõitis koos meiega veidi maad edasi.

Saka mõisas pidasime lõunapausi. Päikeses ja vihmas.

Moldova külast jäi meelde noormees Juhan, kes, uhkus silmis, oma tõrvikusse peotule võttis. Head jaanipäeva kõigile Juhanitele ja Jaanidele!

Edasi liikusime mööda porist põldude vahel looklevat teed Lüganuse poole, kus tegime peatuse kalmistu juures. Laulu-ja tantsupeotule tõrvikust võeti tuli küünaldele, mis viidi edasi kohalike kultuurikandjate haudadele. Laulsime koos Lüganuse segakooriga „Kaunimad laulud pühendan sul“. Muide, Lüganuse segakoor tähistab järgmisel aastal oma 160. sünnipäeva.

Õhtule Lüganuse kirikusse läks peotuli külaplatsilt, kuhu jäi rõõmsalt pidutsema suur-suur rahvahulk.

Mis teekonna eelmistel päevadel sündis, saada vaadata allolevalt kaardilt!