AS G4S Eesti teenistusjuht Kristiina Eelmaa sõnul läbisid laulupeo turvamiseks kaasatud turvatöötajad spetsiaalse külalislahkuse koolituse, mille osaks on käitumine erinevates suhtlussituatsioonides. 

„Kui etenduste ajal on külalistel vaja abi või infot, siis turvatöötajad püüavad olla enamat, kui lihtsalt turvatöötajad ja püüavad teid aidata. Kui näiteks kellelegi on vaja esmaabi anda, kellelgi on midagi ära kadunud või on laps kaduma läinud, siis kindlasti pöörduda lähima turvatöötaja poole,“ andis kohale tulijatele nõu USS Security teenistusdirektor Marko Koka. „Nii laulu-kui ka tantsupeol teeb turvateenistus tihedat koostööd korraldajate, politsei, kiirabi ja päästeametiga.“

Laulu-ja tantsupeo turvapartnerid soovitavad kõikidel pealtvaatajatel varuda peole tulemiseks aega ning mugavaks äraolemiseks võtta kaasa ainult vajalikud esemed. Kontserdialadele Tallinna lauluväljakul ja Kalevi staadionil ei pääse lemmikloomade, vihmavarjude, suurte piknikukorvide või teiste suuremate esemetega, mis võivad takistada või häirida teistel külastajatel kontsertide jälgimist.

„Nii rahvarohke peo puhul peab arvestama mõningase ajakuluga läbipääsude juures, hoidmaks neil hetkedel peoliste tuju kõrgena pakub turvateenistus laulusõpradele väikest meelehead,“ lisas Kristiina Eelmaa. „Kõige olulisem laulupeo turvasoovitus on: lisaks kontsertide nautimisele hoidke silm peal nii oma asjadel kui ka kaaspidulistel, mure korral pöörduge julgelt turvateenistuse poole,“ ütles G4Si teenistusjuht.

Lisaks G4Si ja USSi töötajate tagavad laulupeol turvalisust ka videokaamerad: kogu lauluväljaku territoorium on kaetud videovalvega.

Peole minnes

  • Tule peole kergelt: kontserdi mugavaks nautimiseks piisab sularahast, isikut tõendavast dokumendist, telefonist ning vajadusel ka vihmakeebist. See võimaldab külastajatel endil rahvasumma sees tunduvalt mugavamalt ringi liikuda ning vähendab millegi kaotamise ohtu.
  • Hoia oma asjadel silm peal. Levinumad kohad, kust asjad rahvahulgas kaduma lähevad, on seljakotid, tagataskud ja lauapealsed.
  • Enda ja teiste parema nähtavuse huvides soovitame koju jätta vihmavarjud ning muretseda nende asemel ühekordsed vihmakeebid.
  • Piletikontrollpunktile lähenedes võta piletid aegsasti välja, nii pääsed ise, aga ka teised peolised kiiremini kontserti nautima. Väravad tehakse lahti tund enne kontsertide algust. Hoia pilet alles päeva kontsertide lõpuni!
  • Kontsertidele ja etendustele ei lubata isikuid, kes on silmanähtavate joobetunnustega või käituvad teiste külastajate suhtes häirivalt. Alkoholi ja klaastaaraga peole ei lubata!

Autoga tulijatele

Laulu- ja tantsupeo ajal on kesklinna liikluskoormus tavapärasest suurem ning parkimiskohtade leidmine keerukam. Soovitame tulla peole aegsasti ning mõelda läbi võimalikud parkimiskohad.

  • Laupäeval, seoses laulu- ja tantsupeo rongkäiguks rivistumisega ning rongkäigu toimumisega on Tallinna kesklinnas alates kella 12st kuni 18.30 suletud Vabaduse väljaku, Kaarli puiestee ja Viru ringi ümberkaudsed tänavad ning rongkäigu marsruut Viru ringist mööda Narva maanteed kuni lauluväljakuni.
  • Ära jäta autosse nähtavale ühtegi väärtuslikku asja, mis võiks vargale ahvatlust pakkuda. Nii saad kindel olla, et leiad oma sõiduki endises korras.

Turvasoovitused lastega tulijatele

Laps pane riidesse mugavalt, ilmastikule sobivalt, aga ka erksavärviliselt, nii on sul hõlpsam teda rahva seast otsida.

  • Lastega tulijatel soovitame panna lapse taskusse kaart lapsevanemate kontaktidega või kirjutada vanemate telefoninumbrid lapsele veekindla markeriga käele. Suures segaduses võib laps isegi päheõpitud telefoninumbrid ära unustada – käele kirjutatud number hõlbustab lapse eksimise korral tema vanemate leidmist. 
  • Lauluväljakul viivad turvatöötajad vanemate juurest eksinud lapsed Lottemaa alale, kus lapsed saavad oma vanemaid oodata.
  • Õpeta lastele, et rahvarohkes kohas eksides peaksid nad abi ja teejuhiste saamiseks pöörduma politseiniku või turvatöötaja poole. Julgusta last paluma abi vormis inimeste käest. Rahvarohkesse kohta jõudes näita talle turvateenistuse (või politsei) töötajaid, et laps oskaks pöörduda õigete inimeste poole. Eeskuju on nakkav – kasuta lapsega koos peol olles võimalust korda hoidvate töötajate käest abi ja nõu küsida. Sedasi on lapsel lihtsam sinu eeskuju järgides ja käitumist meenutades omapead abi küsida. Samuti annab see lapsele kogemuse, et inimesed võivad olla abivalmid.
  • Viibides kohas, kus mõni suurem rajatis sobib kaugele nähtavaks orientiiriks (näiteks Tuletorn), leppige lastega kokku, et olles üksteist silmist kaotanud, saate kokku selle kindla orientiiri juures.