Prognoosime, et internet on igal pool ja Kükametsas on neid vähemalt kümme tükki. Eesti on õnnelikult Euroopa liidus ja rahu maa peal. Putin hakkab vanaks jääma. Savisaar kukutab linnavalitsust.

Prognoos, mis võrku ametlikult üles riputatud, pakub välja neli võimalikku visiooni, mille olemust illustreerivad päris hästi nende nimed.

Stsenaarium A: Suur mäng. Üldrahvaliku kokkuleppe tulemusena loodav infoühiskond. Stsenaarium B: Militaarne info-oaas ehk Kõrgtehnoloogiline militaarühiskond. Tekib, kui Venemaa pöörab tagasi sotsialismi ning Läänemere äärde tehakse puhvertsoon. Stsenaarium C: Ülevedaja. Traditsiooniline transiidi- ja teenindusmajandusega tööstusühiskond. Stsenaarium D: Lõuna-Soome. No comments.

Valitud ennustusi aastaks 2010: Neivelt prognoosib riikliku pensionisüsteemi kokkuvarisemist (oleks ka imelik, kui ta seda ei prognoosiks. Hansapanga pensionikindlustus ei ole just kuigi õnnelikult käivitunud). Keskmiseks kuupalgaks pakub Neivelt kolm korda rohkem praegusest ehk “umbkaudu” 15.650 krooni.

Madis Habakuk, Kõrgema Kommertskooli president, prognoosib aastaks 2010 “teravat tööjõupuudust,” mille tulemusena investorid ära lähevad. Habakuk ütles seda siis, kui läks Hiinast omale välisüliõpilasi tooma.

Kümne aastaga on venekeelsetesse koolidesse astujate arv vähenenud peaaegu kaks korda. Kui sama tendents jätkub, pole aastal 2010 enam paljudes linnades venekeelset esimest klassi tarvis. Niisuguse ennustusega esines Eurouuringute instituudi direktor Aksel Kirch.

Ja veel, globaalsemat: ÜRO hinnangul on maailma alles jäänud väga vähe harimata maad, mida saaks veel põllumajanduslikult kasutada. Alatoitluses inimeste arv suureneb, mitte ei vähene.

Nokia juhid arvavad, et kõikidel uutel autodel on vähemalt üks interneti IP aadress.

Mart Laar saab viiekümneaastaseks. Tema on õitsvas poliitikueas, Eesti liitunud ja liitub veel.

Linnar Viik ei ole päris kindel, kas Kaur Kender ka siis veel “keeleliselt adekvaatne” tundub.

Midagi väga rõõmsat oodata ei maksa, isegi palka ei panda oluliselt juurde: viisteist tuhat on praegu keskastme juhi palk. Mida DELFI lugejad prognoosivad?