Politsei teatel liikus Londonis umbes 5000 sõjavastaseid loosungeid skandeerinud meeleavaldajat Hyde Parkist Trafalgar Square’ile.

“Me saadame väga selge sõnumi (Briti peaministrile Tony) Blairile ja (USA presidendile George) Bushile: nad peavad pommitamise kohe lõpetama,” ütles rühmituse Tuumadesarmeerimise Kampaania asejuht Kate Hudson.

“Nad peaksid kasutama seda võimalust, et nälgiv afganistani rahvas saaks söönuks. See on suurepärane võimalus lõpetada see kohutav konflikt ja tuua kohutavate kuritegude toimepanijad ÜRO kaudu kohtu ette.

Politsei oli paigutatud suuremate USA kompaniide, sealhulgas American Airlines’i ja McDonald’si hoonete juurde, kuid mingeid intsident ei toimunud.

Ka Berliini tänavaile kogunesid tuhanded inimesed laupäeva pärastlõunal tuhanded inimesed.

Politsei range järelevalve all kogunenud marssijad kandsid loosungeid “Maha sõda! Elagu Rahu!”, “Sõda on genotsiid” ja “Peatage Bushi sõda” ning pidasid Berliini linnapea kantselei ees miitingu, millel nõuti sõja asemel õiglust ja Afganistani ründamise lõpetamist.

Protesti korraldasid sadakond patsifistide ja tudengite rühmitust, ametiühingut ja erakonda marksistidest neonatsideni.

Korraldajate sõnul osales meeleavaldusel 30.000 inimest. Politsei hinnangul oli protestijaid umbes 14.000. Seoses üritusega oli Berliini tänavaile täiendavalt toodud ka 2.000 politseinikku.

Demonstrandid marssisid läbi valitsuskvartali ja Brandenburgi väravate, mööda välisministeeriumist ning linnavalitsuse hoonest. Mõnel pool toimus ka väiksemaid kähmlusi politseiga.

Umbes 4.000 inimest avaldasid Afganistani sõja vastu meelt Stuttgardis, väiksemaid proteste toimus teisteski linnades.

Saksa kantsler Gerhard Schröder mõistis meeleavalduse hukka, öeldes, et protestijad on eksiteel.

“Pöörake tähelepanu neile, kes konflikti algatasid,” sõnas Schröder pühapäeval ilmuvas usutluses päevalehele Der Tagensspiegel.

Protestijad väljendasid muuhulgas pahameelt 1. oktoobrist jõustunud uute julgeolekumeetmete vastu, mille kohaselt uuritakse kõikide Saksamaal elavate välismaalaste tausta, et tabada terrorismis kahtlustatavaid.

Meetmed võeti pärast seda, kui selgus, et mitmed USA 11. septembri terroriaktide arvatavad toimepanijad olid elanud ja õppinud Saksamaal.