Emaplaadile monteeritud tugikiibistiku ülesanne on ühendada protsessor ja muud arvuti komponendid. Ta on nendevaheliseks sillaks. Enamasti koosneb tugikiibistik kahest kiibist, millel on poeetilised nimed põhjasild (North Bridge) ja lõunasild (South Bridge), vt skeemi esimeses viidatud artiklis. Iga tugikiibistik toetab teatud tüüpi protsessoreid (nt Pentium 4 või Athlon) ja teatud tüüpi muutmälusid (nt RDRAM, DDR SDRAM või SDRAM). Emaplaadi ja arvuti võimalused määrab seega suuresti just tugikiibistik. Tugikiibistikke valmistavad nii protsessoritootjad (Intel ja AMD) kui ka teised kiibitootjad (VIA, SiS, ALi ja ATI).

Põhjasild on kiire siini (front side bus ehk FSB) abil ühenduses protsessoriga. Põhjasilla kaudu toimub protsessori andmevahetus muutmäluga ja AGP-porti ühendatud välise kuvaadapteriga. Põhjasilda ühendab lõunasillaga kiire siin. Põhjasilda võib olla integreeritud 3-D kiirendi, mis võimaldab odavates arvutites välisest kuvaadapterist loobuda. Põhjasild määrab kasutatava protsessori ja muutmälu tüübi, ning AGP-liidese kiiruse.

Lõunasild korraldab andmevahetust kettaseadmete ja PCI laienduspesadega, samuti USB-, paralleel- ja jadaportide, modemi, flopiketta, klaviatuuri ja hiirega. Lõunasilda võib olla integreeritud heli- ja võrguadapter.

Inteli Pentium 4 protsessorite jaoks kasutati seni Inteli 850 tugikiibistikku, mis toetas ainult kalleid Rambus mälusid (RDAM), mis tagavad maksimaalse andmevahetuskiiruse. See muutis Pentium 4 protsessoriga arvutid kalliks. Septembis läks masstootmisse Inteli 845 tugikiibistik, mida emaplaadivalmistajad võivad kasutada ainult koos odavate SDRAM mäludega. Sellel põhinevaid, SDRAM mäludega emaplaate hakkasid kohe kasutama kõik suured arvutitootjad. DDR SDRAM mälusid toetava 845D tugikiibistiku lubab Intel välja lasta alles järgmise aasta alguses. Paljude asjatundjate arvates on DDR SDRAM 1,5-2,0GHz P4 protsessorite jaoks sobivaim muutmälu tüüp. Ta on RDRAMist odavam ja SDRAMist kiirem. Suurima jõudluse tagab siiski RDRAM (andmevahetuskiirus kuni 3,2 GB/s). Selle eelised tulevad eriti esile, kui protsessori taktsagedus kerkib üle 2GHz.

Kuna Intel ei tooda käesoleval aastal DDR-mälusid toetavat P4 tugikiibistikku, kasutavad võimalust teised tugikiibistike toojad. Esimesena läks masstootmisse VIA P4X266 tugikiibistik, mis toetab DDR SDRAM mälusid. Tugikiibistikku on integreeritud heli- ja võrguadapter. Sellel on AGP 4x ja kuue USB-pordi tugi. Hiljem hakatakse tootma ka integreeritud 3-D kiirendiga varianti. Intel püüab VIA tugikiibistiku levikut takistada ja kaebas VIA kohtusse. VIA vastas samaga.

AMD Athlon protsessorite jaoks on juba tootmises mitmeid DDR SDRAM mälu toetavaid tugikiibistikke. Erilist huvi pakub varsti ilmuv Nvidia nForce tugikiibistik, millesse on integreeritud eriti kõrgekvaliteetne 3-D kiirendi ja Dolby Digital heliadapter.