Tulenevalt Tartu Ülikooli nõukogu 26. aprilli otsusest ning vajadusest täita nii käesolevaks kui 2007. aastaks (reformitud õppekavade magistriõppe) planeeritavat riiklikku koolitustellimust, on ülikool otsustanud kinnitada Tartu Ülikooli 2002. aasta vastuvõtuarvud õppevaldkonniti/erialati ja õppeastmeti, teatas ETAle Tartu Ülikooli pressinõunik Illari Lään. Vastuvõtuarvud on esitatud ülikooli kodulehekülje aadressil:
.

Vastavalt ülikooliseadusele esitas Tartu Ülikool 2002. aasta vastuvõtueeskirja haridusministrile kinnitamiseks 10. novembril 2001. Paraku on ülikooliseaduse ja seonduvate seaduste paranduste vastuvõtmine Riigikogus viibinud kahetsusväärselt kaua, leiab Tartu Ülikool (TÜ). TÜle teadaolevalt on uute reformitud õppekavade kinnitamist ning riikliku koolitustellimuse esitamist võimaldavate paranduste vastuvõtmine ülikooliseadusesse planeeritud alles 19. juuniks.

Tartu Ülikooli vastuvõtueeskirjast tulenevalt algab TÜ kraadiõppe (magistrantuur ja doktorantuur) vastuvõtt 3. juunil 2002 ning bakalaureuse-, arsti-, hambaarsti- ja proviisoriõppesse ning rakenduskõrghariduslikele õppekavadele 26. juunil 2002, teatas Lään.

Vastuvõtuarvude kinnitamisel on ülikooli juhtkond lähtunud teadmisest, et Tartu Ülikoolis ei ole ühtegi negatiivselt akrediteeritud õppekava, haridusministeeriumil ei ole olnud sisulisi etteheiteid Tartu Ülikooli õppetöö kvaliteedi ja lõpetajate kvalifikatsiooni suhtes ning et TÜ on viimase aasta jooksul endaga integreerinud Tartu Õpetajate Seminari ja Õigusinstituudi.

Ka lähtub TÜ sellest, et on põhjalikult reforminud õpetajakoolituse korraldust ja õppekavasid ning et statistikaameti andmetel on aastatel 1992-2001 Tartu Ülikoolis omandatud 65,4 protsenti magistri- ja 68,8 protsenti doktorikraadidest Eestis ja et TÜs töötab 45,8 protsenti kõigist Eesti avalik-õiguslike ülikoolide doktorikraadiga õppejõududest ja teaduritest.

Selle nädala alguses ütles haridusministeeriumi poliitika osakonna juhataja Andres Koppel ETAle, et ministeerium on küllalt lähedal sellele, et hakata ülikoolidega läbirääkimisi pidama konkreetsete tellimuste osas. Kui selle kuu jooksul lepinguteni jõuab, siis on hästi, lisas ta.

Koppel tunnistas, et loomulikult on see hilja, normaalne oleks umbes aasta lõpus need lepingud allkirjastada. Ka Koppel peab olukorda absurdseks, aga asjaolud olevat tänavu halvasti välja kukkunud.

Sel aastal on kõrghariduse riikliku koolitustellimuse lepingute sõlmimine nii hiljaks jäänud sellepärast, et tänavu on koolitustellimuse alus muutumas ning seoses uue ülikooliseadusega on toimumas üleminek 3+2 süsteemile, rääkis Koppel.

Koppel tunnistas, et abituriendi olukorras ei tahaks ta tänavu olla.